-->

МИНИСТАР МИНИЋ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ НЕВЕСИЊЕ

07 jun 2023

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић разговарао је данас у Невесињу са општинским руководством и представницима инспекцијских и ветеринарских служби о мјерама за сузбијање појаве бруцелозе која је потврђена код 13 невесињских сточара. Договорени су хитан мoниторинг и вакцинација грла. Упозорени су и сточари који не буду поштовали мјере да неће моћи рачунати на подстицаје и надокнаду штете.

ministar s 2

Министар Минић је нагласио да је немогуће извршити потпуно затварање у смислу ветеринарских мјера пошто је Невесиње коридор проласка појединих номада, али сматра да ће провођење вакцинације и пораст одговорности сточара помоћи да се смањи жариште и заустави ширење болести.

   ̶  Болест се може пренијети на људе и зато мора постојати опрез  ̶  рекао је Минић и упозорио да ће непоштовање мјера бити санкционисано од стране надлежних служби.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да су општинска инспекцијска и ветеринарска служба од појаве бруцелозе прије два мјесеца, интензивно радили на препознавању овог проблема, узимању и анализи узорака крви животиња и слању података ресорном министарству. Похвалио је и разумност сточара који су се нашли у непријатној ситуацији, али су ипак показали високу свијест у провођењу потребних процедура у случајевима појаве болести.

Авдаловић је нагласио да је најбитније да се пољопривредници по сузбијању бруцелозе поново наставе бавити сточарством, а локална управа и министарство ће са своје стране помоћи да што брже преброде ову ситуацију.

ministar s 4

Бруцелоза је регистрована на 13 газдинстава, односно код 92 грла. Највише штете претрпио је Павле Дрвенџија на чијем је имању еутаназирано девет крава и двадесет коза и оваца. Захаљујући испоштованим процедурама може рачунати на надокнаду штете од Министарства пољоприведе, шумарства и водопривреде РС.

Чим је посумњао на појаву бруцелозе позвао је ветеринаре који су по налогу инспекције провели поступак уништавања заражених грла.

Дрвенџија је исказао захвалност министру и представницима локалне управе на спремности да помогну обичном човјеку. Нагласио је да је најважније да се нико од чланова домаћинства није заразио, а како каже, чим се сузбије бруцелоза, намјерава да обнови сточни фонд.

Ветеринар Зоран Дамјанац навео је да су се први случајеви бруцелозе појавили у марту ове године.

̶ Све животиње које су показале серопозитивност су нешкодљиво уклоњене, радимо даље на дијагностици и паралелно проводимо вакцинацију стада која су здравствено исправна  ̶  рекао је Дамјанац. Он је потврдио да је један случај бруцелозе регистрован и код људи.

ministar s 1

Минић: На капиталне инвестиције у пољопривреди у Невесињу уложено 700.000 КМ

На састанку са општинским руководством министар Минић је потврдио да је за капиталне инвестиције у пољопривреди у Невесиње уложено око 700.000 КМ, највише за набавку пољопривредне механизације.

̶ Општина Невсиње је међу првих пет локалних заједница по фискалној одговорности, тако да можемо бити реални партнери по свим пројектима ̶ рекао је Минић.

На састаку је разговарано и о могућностима подршке пољопривредницима који организују прераду на породичном газдинству. Министар је најавио да ће иницирати и одређене субвенције за пољопривреднике који се одлуче да осигурају своје усјеве.

У 2022. години Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у општину Невесиње је пласирало 1,9 милиона КМ, а општина је на основу Правилника о подстицајима издвојила 291.000 КМ.

Састанак са невесињским ловцима

Министар Минић разговарао је данас и са члановима Ловачког удружења "Срндаћ". Предсједник невесињског удружења Љубиша Поповић захвалио се Влади РС која је кроз пројекат Ловачког савеза РС издвојила средства за набавку теренског возила неопходног невесињским ловцима у провођењу редовних активности.

 

Убрзати испоруку дрво-шумских сортимената

Министар Минић посјетио је данас Занатско-трговинску радњу „АС“ власника Душка Иконића која запошљава 12 радника и бави се примарном прерадом дрвета. Том приликом је истакао да прерађивачи немају проблема са тржиштем него са обезбјеђењем сировине.

− Усљед неповољних временских прилика ове године је дошло до кашњења испоруке дрвно-шумских сортимената прерађивачима, али ћемо преко шумских газдинстава уложити напоре да се крене у санацију шумских путева и убрза сјеча – истакао је Минић.

ministar s 5

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520