-->

11. СЈЕДНИЦА СО НЕВЕСИЊЕ: НАЈВИШЕ СЕ РАСПРАВЉАЛО О ОПШТИНСКИМ ПРИЗНАЊИМА

03 novembar 2017

На данашњем засједању Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили одлуку о додјели општинских признања за 2017. годину.

Повеља општине Невесиње биће додијељена предсједнику РС Милораду Додику за изузетан допринос привредном развоју општине, јачању система здравствене заштите и општем напретку грађана и ратном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу за  успјешно командовање и изузетан допринос у одбрани српског народа и његове територије у Отаџбинском рату. Скупштинском одлуком, плакета „Свети Димитрије“ биће  уручена општинама Пријепоље и Никшић, Удружењу Невесињаца у Београду, Удружењу Херцеговаца у Новом Саду и постхумно др Слободану Дуки и  члану више организација преостеклих из Отаџбинског рата Горану Кнежевићу.  У скупштинској расправи која је претходила усвајању ове одлуке причало се о политици, патриотизму и заслугама  уз више реплика.Из СДС-а су поручили да прихватају приједлоге Комисије за награде осим признања намијењеног предсједнику РС. ПДП је сматрао да  је признање требало уручити и команданту Друге лаке бригаде. Из СНСД-а су затражили поштовање институције предсједника РС уз апел да се направе нови критерији за додјелу општинских признања. Начелник општине Миленко Авдаловић је појаснио да се Комисија радила по процедури и да је свако могао да предложи своје кандидате. Приликом гласања одборници опозиције били су уздржани.Свечано уручење општинских признања биће уприличено за Митровдан.

SO 13 2

На данашњем засједању усвојена је Статутарна одлука о утврђивању симбола општине Невесиње - грба и заставе. Процедура избора нових симбола  је покренута након што је Уставни суд РС 2013. године донио Одлуку да грб Невесиња није у сагласности са Уставом РС и Законом о локалној самоуправи.

Други дио засједања протекао је без одборника СДС-а, ПДП-а и одборника Дарка Марића који су напустили сједницу због, како су навели, нарушене регуларности приликом гласања о Одлуци о усвајању ребаланса буџета.

Сматрају да се одборник Милица Милићевић као 11 глас „за“ у тренутку изјашњавања није вратила са скупштинске паузе. С друге стране, предсједник Скупштине Момчило Вукотић каже да је све било регуларно.

Ребалансом буџета су,иначе, предвиђени приходи и расходи у износу од 10.143.020 КМ што је незнатна корекција у односу на нацрт овог документа. Усвојен је амандман одборника Верољуба Продановића везан за прерасподјелу средстава између два спортска колектива, док амандман Дарка Марића везан за додатна средства за Удружење „Бебе“ није добио потребан број гласова.

SO 11 3

У преосталом дијелу засједања није било много дискусија.Усвојена је Одлука о измјени и допуни Одлуке о утврђивања назива улица и тргова на подручју општине Невесиње којом је  Трг Благоја Паровића преименован у Трг слободе, а шеталиште кроз Партизанско спомен гробље добило је назив „Шеталиште Благоја Паровића“.

Без расправе су прихваћени информације о раду Музичке школе и Народне библиотеке, те стању у области јавног превоза.

Због истека мандата разријешени су досадашњи директори Дома здравља и ЈУ Центар за информисање и културу. До провођења конкурсне процедуре стари директори ће обављати функцију вршилаца дужности ових јавних установа.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520