Region

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Болници Свети Врачеви у Бијељини извршено је тестирање 296 лабораторијских узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 31 особе у Републици Српској, саопштено је из Института.

Ријеч је о 25 женских и шест мушких особе, од којих су четири млађе, 24 средње и три старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта 23 особе су из Модриче, три из Бањалуке, двије из Дервенте и по једна Прњавора, Добоја и Приједора.

Од 31 новозараженог, 23 особе су радници Фабрике обуће Алфа у Модричи.

ХЕС ДЗ Модрича наставља да проводи све активности на спречавању и сузбијању ширења инфекције у фабрици.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су и два смртна случаја код којих је потврђено присуство вируса корона.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.469 случајева вируса корона, а преминулoје укупно 116 особа код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило укупно 991, особа, а на (SARS-CoV-2) тестирано је укупно 28.877 особa.

Укупан број хоспитализованих је 81, у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 21, а у општим болницама 60.

На Одјељењу COVID 19 УКЦ-а хоспитализовано је 19 пацијената са тежом и средње тешком клиничком сликом, док је у изолацији девет пацијента.

Укупан број лица код којих је тест SARS-CoV-2 позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 67.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 853 особе, а надзор је завршен код 34.694 особе.

РТРС

Пореска управа Републике Српске позвала је пореске обвезнике, који обављају дјелатности којима је одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације било забрањено обављање дјелатности у мају, да у складу са Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона, поднесу писану изјаву са захтјевом за уплату пореза и доприноса или најниже плате у зависности од дужине трајања забране обављања дјелатности у мају.

Из Пореске управе наводе да су обвезници којима је забрана обављања дјелатности трајала најкасније до 11.05.2020. године дужни да Пореској управи поднесу писану изјаву са захтјевом ради измирења обавеза по основу пореза и доприноса за исплаћене плате за мај 2020. године из Фонда солидарности за обнову Републике Српске, односно обавезе по основу доприноса за лица која самостално обављају дјелатност.

С друге стране, порески обвезници за које је забрана обављања дјелатности трајала најмање до 12.05.2020. године дужни су да Пореској управи поднесу писану изјаву са захтјевом ради исплате најниже плате и доприноса на најнижу плату за мај 2020. године из Фонда солидарности за обнову, истиче се у саопштењу Пореске управе.

Писане изјаве са захтјевом, списак правних лица и предузетника којима је забрањено обављање дјелатности и упутства за попуњавање изјава са захтјевом, те остале информације могу се пронаћи на интернет страници www.poreskaupravars.org, у секцији Info Covid-19.

Потписане и печатом овјерене писане изјаве са захтјевом предају се непосредно или путем поште надлежном подручном центру Пореске управе Републике Српске.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Болници Свети Брачеви у Бијељини и Универзитетској болници Фоча извршено је тестирање 595 лабораторијских узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код осам особa у Српској, саопштено је из Института.

Ријеч је о четири женске и четири мушке особе, од којих су двије млађе, четири средње и двије старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта три особе су из Бањалуке, двије из Котор Вароша и по једна из Дервенте, Модриче и Добоја.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.438 случајева вируса корона, а преминулo је укупно 114 особа код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило укупно 979 особа, а на (SARS-CoV-2) тестирано је укупно 28.588 особa.

Укупан број хоспитализованих је 97, у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 33, а у општим болницама 64.

На Одјељењу COVID 19 УКЦ-а хоспитализован је 21 пацијенат са тежом и средње тешком клиничком сликом, док је у изолацији девет пацијента. 

Укупан број лица код којих је тест SARS-CoV-2 позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 71.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 923 особa, а надзор је завршен код 34.574 особа. 

 

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас на сједници закључак којим престаје обавеза кориштења заштитне маске на отвореном простору.

- Остаје обавеза грађана да се у затвореним просторијама, поред заштитне мјере физичког растојања од два метра и коришћења заштитне маске, придржавају упутства Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља - саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520