Region

У свакој општини у надлежности предузећа "Електрохерцеговина" у току је изградња и реконструкција електроенергетских објеката, а годишње се инвестира око 2,5 милиона KМ у електроенергетску мрежу, изјавио је извршни директор за теренске операције у овом предузећу Милутин Мастиловић.

Мастиловић је рекао Срни да су у надлежности овог предузећа општине источне Херцеговине и град Требиње са више од 34.000 потрошача, односно мјерних мјеста и да одржава мрежу од више од 3.500 километара.

Он је најавио да ће сљедеће седмице бити одржан састанак са представницима "Електропривреде Српске" и "Електропреноса БиХ", на којем ће бити дефинисани детаљи пројекта изградње новог 35-киловолтног далековода од трафостанице Величани, Попово поље, до Љубиња, дужине 17 километара.

Мастиловић је рекао да се општина Љубиње тренутно снабдијева струјом са 35-киловолтног далековода из Стоца, који је у надлежности "Електропривреде Хрватске заједнице Херцег-Босне".

Он је објаснио да једним дијелом тај далековод пролази кроз минско поље, те су чести испади из система, односно прекиди снабдијевања електричном енергијом општине Љубиње.

"Само у овој години имали смо 11 испада тога далековода и 32 часа је трајало безнапонско стање. Свјесни смо тог проблема и зато смо сада у процесу израде пројектне документације како бисмо покренули пројекат изградње новог далековода. Вриједност ове инвестиције је око 3,5 милиона KМ", истакао је Мастиловић.

Он је навео да је у општини Невесиње прошле године завршена реконструкција далековода "Братач", прије неколико дана и далековода "Раст", а тренутно је у току реконструкција далековода "Луке".

"У плану је почетак реконструкције далековода `Дрежањ`, дужине 56 километара", рекао је Мастиловић.

Он је додао да су у Гацку ове године реконструисане три мале трафостанице, у плану је изградња двије нове, а завршена је и реконструкција далековода "Срђевићи" дужине 7,2 километра.

У општини Билећа прошле године је реконструисан далековод "Влахиња", ове године далековод "Баљци", а у току је реконструкција далековода "Подхор" и "Врањска".

"Сљедеће седмице очекујемо изградњу нове трафостаницу у пословној зони у Билећи", рекао је Мастиловић и додао да је у општини Берковићи у току реконструкција алтернативног далековода са кога се напаја општина Љубиње.

Мастиловић је навео да је у Требињу прошле године саниран далековод "Зупци", а у овој години направљени су нови далеководи "Плана-Дола-Јањач" у дужини од 2,5 километра, те нови далековод Орашје-Чаваш од 2,8 километра, чиме су ова мјеста добила струју.

Он је нагласио да ће до краја године струју добити и још неколико села.

"У Требињу смо изградили седам трафостаница, а у плану су још три", рекао је Мастиловић.

Struja

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је данас 966.404 КМ по основу подстицаја за развој пољопривреде и села.

Подстицаји су исплаћени за мјере подршке откупу пољопривредних производа, а посредством Агенције за аграрна плаћања, саопштено је из ресорног министарства.

О наредној уплати јавност ће бити благовремено обавијештена.

Влада Републике Српске прогласила је 27. септембар Даном жалости због трагичних дешавања на Косову и Метохији.

Одлуку о проглашењу Дана жалости Влада Српске је донијела на телефонској сједници.

Заставе на институцијама спуштене су на пола копља, а телевизијски и радијски садржаји, као и све спортске и забавне манифестације планиране за данас биће прилагођене Дану жалости.

Директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да се у Српској ове године неће мијењати цијена електричне енергије.

Петровић је рекао да тежња ЕРС-а није да повећава цијену електричне енергије, већ да и даље грађанима Српске пружа најнижу цијену у региону.

Он је навео да је ЕРС од почетка рада био извозник електричне енергије, што је у овом тренутку значајно, јер су веће и цијене, а чиме се повећавају и приходи који омогућавају изградњу нових објеката.

Према његовим ријечима, ЕРС је једина компанија у региону која је одвојила јавно снабдијевање од дистрибутивне дјелатности, чиме дистрибутивна мрежа може да прихвати било којег снабдјевача за било којег потрошача у Републици Српској.

Говорећи о пет великих пројеката ЕРС-а, Петровић је рекао да су завршена финансијска конструкција и главни радови на завршетку хидроелектране "Дабар" снаге 160 мегавата и производње око 550 гигават-часова нове електричне енергије у систему.

- Други објкекат је ХЕ на Бистрици, снаге око 36 мегавата и производње око 140 гигават-часова, а што се тиче трећег објекта, то је ХЕ `Мрсово` на ријеци Лим снаге око 36,3 мегавата - навео је Петровић.

Он је додао да радови на вјетроелектрани "Хргуд" нису прекинути, иако су најаве једног министра из Владе Њемачне биле да ће се зауставити финансирање, док се у пројекту соларне електране "Требиње један" ушло у аранжман са једном мађарском компанијом.

Говорећи о објекту ХЕ "Бук Бијела", Петровић је рекао да су завршени припремни радови на изградњи овог објекта, те нагласио да ће овај пројекат допринијети развоју читаве БиХ, запошљавањем радне снаге и одржавањем електране.

- Због тога мислим да тај објекат има будућност за све грађане - рекао је Петровић за БХР1.

Говорећи о будућности енергетског сектора, Петровић је истакао да ће потребе за струјом бити све веће, због тога што Европа и свијет желе да се ослободе производње електричне енергије од угља, форсирајући производњу струје на гас, из нуклеарних електрана и обновљивих извора енергије.

"Ми у Републици Српској тренутно имамо вишкове енергије које не смијемо бацити, већ искористити за изградњу извора јефтине енергије, а то је сунце, вјетар и вода", закључио је Петровић.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520