Region

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској.

Општински штаб за ванредне ситуације на сутрашњој сједници извршиће усаглашавање раније донесених закључака.

ЗАКЉУЧЦИ:

1. У циљу превенције ширења вируса корона САРС –Цо В-2 и ЦОВИД-19 болести на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва до 13. априла 2020.године забрањује/у се:

1) сва јавна окупљања,

2) рад свим угоститељским објектима за исхрану и пиће,

3) рад трговинама, изузев субјеката из тачке 2. и 3. овог закључка,

4) рад фитнес центрима (фитнес, боди – билдинг клубовима и сличним облицима организовања),

5) рад базенима и спа центрима посебно и у склопу угоститељских објеката за смјештај,

6) рад дјечијим играоницама,

7) рад приватним стоматолошким амбулантама,

8) рад приређивача игара на срећу,

9) рад спортских организација и школа спорта, те тренинга и организовања такмичења за спортисте свих категорија и

10) обављање услужних и занатских ђелатности чије обављање захтијева непосредан контакт са корисницима (фризерски и други третмани за уљепшавање и ђелатности за његу и одржавање тијела).

 

2. До 13.04.2020. године ограничава се рад од 07:00 до 18:00 часова:

1) трговинама на велико,

2) трговачким центрима, у којима могу радити само трговине прехране/робе широке потрошње, апотеке, пољопривредне апотеке, трговине бијелом техником, водоматеријалом и санитаријама, грађевинским материјалом, ауто дијеловима, дијеловима за пољопривредне машине, електроматеријалом, керамиком и боја и лакова ако се налазе у трговачком центру,

3) трговинама прехране/робе широке потрошње,

4) трговинама сточне хране,

5) субјектима који обављају ђелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје њихових производа),

6) субјектима који врше доставу хране ако су регистровани за обављање те дјелатности,

7) јавним кухињама је дозвољен рад преко шалтера, без услуживања/послуживања у објектима,

8) апотекама и пољопривредним апотекама и

9) бензинским пумпама и плинским пумпним станицама за дио пумпе и станице у којем је смјештен продајни објекат, а без временског ограничавања рада када је у питању продаја горива, других нафтних деривата и плина.

 

3. До 13.04.2020. године ограничава се рад од 07:00 до 15:00 часова:

1) трговинама бијелом техником, водоматеријалом и санитаријама, грађевинским материјалом, ауто дијеловима, дијеловима за пољопривредне машине, електроматеријалом, керамике и боја и лакова.

2) тржницама на велико, тржницама на мало (пијаце) и сточним пијацама.

4. Угоститељи који послују у угоститељском објекту за смјештај могу без временског ограничења пружати услуге смјештаја, а услуге исхране и пића могу пружати само гостима којима пружају услугу смјештаја.

5. Сви субјекти из т. 2., 3. и 4. овог закључка дужни су организовати рад уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења ЦОВИД-19 болести на радном мјесту.

6. Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати свој рад како слиједи:

1) у свим организационим јединицама републичких органа управе и органа јединица локалне самоуправе и осталих субјеката који врше јавна овлаштења организовати рад са минималним бројем потребних извршилаца на лицу мјеста, а остала лица упутити на рад од куће,

2) на улазу у све службене просторије органа из ове тачке које пружају услуге грађанима ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављења дужих редова у затвореном простору,

3) одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање 1 метар, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

7. Инспекцијски наџор над спровођењем овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

8. Јединице локалне самоуправе су дужне да своје акте усагласе са овим закључком, те да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији, донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком.

9. Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе, те правна лица која врше јавна овлаштења дужна су, у случају доношења акта или измјена у начину рада без одлагања доставити извјештај о истом Стручно-оперативном тиму формираном за потребе Републичког штаба за ванредне ситуације.

10. Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“ број 14/20), Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у јединицама локалне самоуправе у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“ број 23/20, Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској (ЦОВИД-19) („Службени гласник Републике Српске“, број 23/20), Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) Републичке управе за инспекцијске послове у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“, број 24/20), Наредба о обавезном обустављању програма за ђецу у години пред полазак у школу ради превентивног ђеловања и спречавања појаве ширења новог вируса корона (ЦОВИД-19) број 07.32/052-2094-1/20 од 10.03.2020. године, Наредба о обавезном обустављању рада у ђачким домовима ради превентивног ђеловања и спречавања појаве ширења новог вируса корона (ЦОВИД-19) број 07.32/052-2094-1/20 од 16.03.2020. године, Наредба о обавезном обустављању васпитно – образовног рада у основним и средњим школама ради превентивног ђеловања и спречавања појаве ширења новог вируса корона (ЦОВИД-19) број 07.32/052-2094/20 од 10.03.2020. године, Наредба 19.02/616-7/20 од 10.03.2020. године о раду високошколских установа и установа студентског стандарда и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“ број 24/20) примјењују се и након ступања на снагу овог закључка.

11. Овим закључком ставља се ван снаге Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској, број: 01-3/20 од 17.03.2020 године.

12. Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Троје заражених вирусом корона из Коњица се опоравило, што су потврдила и два тестирања, а међу њима је и свештеник Српске православне цркве у овом мјесту Милан Бужанин.

Бужанин је рекао да су синоћ добили вијест да су излијечени, пренијели су медији.

- Данас је петнаести дан како смо у самоизолацији, односно од како смо сазнали да је човјек из Чачка који је био на прослави 70 година 'Игмана' позитиван. Одмах након првог тестирања сазнали смо да смо позитивни. Наставили смо живот у изолацији, придржавајући се свих мјера које су нам доктори из Епидемиолошке службе у Коњицу наложили. Ево након петнаест дана смо поново тестирани и показало се да смо негативни на корона вирус. Након 48 часова тест је поновљен и опет је био негативан што значи да смо излијечени - рекао је свештеник Бужанин.

Он је навео да ни он, ни његова породица, која је такође била у изолацији, нису имали никаквих симптома, те да је само једно вече имао благу температуру 37,3, док су остали дани текли сасвим нормално, уз чајеве и витамине како је и препоручено.

- Добра вијест из свега овога је да је већина првозаражених у Коњицу већ излијечена и да нико није имао велике симптоме. Плаши нас што се вирус веома брзо шири. Зато треба бити дисциплинован - поручио је коњички парох.

Он је рекао да ће Коњиц пребродити ове тешке дане и да не треба ширити панику.

- Неки медији су приказали Коњиц као Вухан. Није то ни близу тога. У Коњицу је активан један кластер који се полако гаси и надамо се да ће све бити добро - истакао је свештеник Бужанин.

Ширење вируса корона у Коњицу је почело након одржавања прославе 70 година компаније "Игман" 11. марта. Неколико дана након тога директор "Слободе" из Чачка јавио је да је позитиван на Ковид-19.

Свештеник Бужанин и још тројица људи који су били с њим за столом одмах су се тестирали и показало се присуство вируса.

Компанија "Игман" је, након потврде о првим зараженим, међу којима је био и директор ове компаније, обуставила рад на 14 дана како би сви провели потребни период у самоизолацији и заштитили своје суграђане.

Вирус корона у БиХ је регистрован 5. марта, а у Коњицу су први случајеви потврђени 19. марта.

СРНА

Возачи камиона из Републике Српске који превозе робу и таквим возилом улазе у БиХ имају могућност да иду у кућну изолацију, док се њихове колеге, које то учине приватним возилом, третирају као путници и одлазе у карантин, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци појаснио да камионџије по доласку на границу добијају рјешење за кућну изолацију од 14 дана.

- Они, у случају кретања у тих 14 дана или да би отишли по камион, морају добити од свог послодавца потврду о одласку на сљедећу туру - рекао је Шеранић и додао да ове возаче "прати онај који их контролише".

Он је објаснио да је могуће да су одређене особе, које су превозници и возе камион у другим земљама, задржане у карантину, али је поновио да су они, највјероватније, ушли у БиХ приватним возилима или аутомобилима.

- Онда се они третирају као све остале особе које су путници. То значи да иду у карантин у Градишку, да се тамо прегледају и евидентирају, да им се узимају налази и да их се просљеђује даље у карантин у њиховим локалним заједницама на 14 дана. То је та разлика - навео је Шеранић.

Шеранић је рекао да љекари издају рецепте за лијекове за тромјесечну терапију или дужи временски период да пацијенти не би ишли често у амбуланте и излагали се ризику да дођу у контакт са потенцијално обољелим лицима од корона вируса, те додао да то није ништа неуобичајено.

У Републици Српској до сада је потврђен 226 случај особа позитивних на нови вирус корона.

У Републици Српској потврђено је 25 нових случајева вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Тиме је укупан број заражених у Српској порастао на 226.

- У посљедња 24 часа тестирано је 179 особа. Од 25 нових, имамо 12 жена и 13 мушкараца. Из Бањалуке је 20, из Лакташа четири, а једно из Шипова - рекао је он.

Истакао је да се ради о породичним кластерима.

- Али, имамо и неке појединачне случајеве. Број укупно тестираних лица у Српској је 1.649, а позитивних је 226. Имамо осам особа на респиратору - нагласио је Шеранић.

Под здравственим надзором налази се 13.515 особа, а из надзора је изашло 6.367.

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520