Region

 

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас, Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД - 19) у Републици Српској, којим су продужене све превентивне мјере до 12. октобра 2020. године.

Закључком је прецизније нормирано да се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, што укључује и окупљања као што су свадбе, сахране и слична организована окупљања.

Угоститељски објекти, биоскопи, позоришта, музеји и слично дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце.

Овим је прецизирано да се ограничење јавног окупљања у групама већим од 50 лица не односи на рад угоститељских објеката, односно број лица која ће моћи да бораве у угоститељским објектима зависиће од површине објекта.

С тим циљем, уводи се обавеза угоститеља и пружаоца услуга у области културе и умјетности (музеја, биоскопа, позоришта и слично) да на улазу у објекат постави обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.

Облик и садржај обавјештења дефинисаће ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

Такође, осим досадашањег надзора од стране Републичке управе за инспекцијске послове и Комуналне полиције, надзор над спровођењем овог закључка вршиће и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

1. У циљу превенције ширења вируса корона САРС - Цо В-2 и ЦОВИД - 19 болести на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва до 12.10.2020. године забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, што укључује и окупљања као што су свадбе, сахране и слична организована окупљања.

2. До 12.10.2020. године ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 06:00 до 24:00 часа.

3. Пружање угоститељских услуга исхране и пића на начин регулисан тачком 2. овог закључка односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

4. До 12.10.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

5. Субјекти који обављају регистровану дјелатносту дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ “Института за јавно здравство Републике Српске” за спречавање појаве и ширења ЦОВИД - 19 болести на радном мјесту.

6. Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни су:

1) организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ “Института за јавно здравство Републике Српске” са посебним пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и

2) на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.

7. Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством ЈЗУ “Институт за јавно здравство Републике Српске”.

8. Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати свој рад са грађанима на следећи начин:

1) на улазу у службене просторије ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа

2) одржавати растојање у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и

3) омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

9. Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе, Комунална полиција.

10. Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком.

11. Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД - 19) у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској (ЦОВИД - 19) („Службени гласник Републике Српске”, број 23/20) и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона (ЦОВИД - 19) у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске” број 24/20) се примјењују уз овај закључак.

12. Овим закључком ставља се ван снаге Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД - 19) у Републици Српској, број: 55-1/20 од 14.09.2020. године.

13. Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Носилац Листе "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар" Велибор Миливојевић изјавио је данас у Београду да су предстојећи локални избори у Мостару од судбинске важности за српски народ у долини Неретве и да је због тога пресудна подршка Мостараца из Србије и иностранства.

Током сусрета са народним послаником у Скупштини Србије Миодрагом Линтом, Миливојевић је позвао све Мостарце да се пријаве за гласање путем поште до 6. октобра и помогну свом народу да се изборе за бољу будућност и бољи Мостар.

Миливојевић је подсјетио да Срби никада након рата у Градском вијећу Мостара нису имали своје представнике и да сада по први пут виде шансу да могу да се изборе за своје мјесто и изаберу легитимне представнике.

Он је подсјетио да мостарски Срби на предстојеће изборе излазе јединствени и да су Листу "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар" подржали СНСД, СДС, те сва српска удружења, као и званичници Републике Српске и Србије.

Представници Изборног штаба нагласили су да им је циљ да у Градско вијеће Мостара буду изабрани представници који ће бити истински глас Срба и свих грађана Мостара који желе једнака права за све.

Наглашено је да је визија Листе "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар" да Срби буду фактор помирења у граду на Неретви и донесу позитивне промјене.

Линта је изразио подршку носиоцу листе Миливојевићу и мостарским Србима, те поздравио постигнуто јединство.

Он је апеловао на све Србе који су поријеклом из Мостара да се региструју до 6. октобра и тако стекну право да гласају и помогну Србима у Мостару да изаберу своје представнике који ће се искрено борити за права свог народа.

На састанку је напоменуто да Срби још нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону, да је у Градској управи од око 400 запослених тек 25 Срба, да немају право на српски језик, ни ћирилично писмо, те да су све то разлози због којих је пресудно да Срби добију своје легитимне представнике.

Истакнуто је да је због тога пресудна улога мостарских Срба који су 1992. године протјерани из свог града, а који могу да се региструју и тако остваре право да гласају на изборима и помогну да Мостар буде и српски град.

Рок за регистрацију за гласање путем поште који је одредила Централна изборна комисија БиХ је 6. октобар ове године у поноћ.

Сви који желе да се региструју за гласање поштом могу да добију информације и помоћ око регистрације на број телефона +387 66 767474 или мејлове: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

СРНА

Зараза вирусом корона у протекла 24 часа у Српској потврђена је код још 35 људи, саопштио је Институт за јавно здравство Републике Српске.

У Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и болници "Свети Врачеви у Бијељини" обављено је тестирање 357 лабораторијских узорака, а највише новозаражених – њих седам је из Бањалуке. По четири новообољеле особе су из Бијељине и Челинца, по три из Зворника, Теслића и Сокоца, по двије из Кнежева, Пала и Угљевика и по једна из Источног Старог Града, Лакташа, Модриче, Мркоњић Града и Прњавора.

Ради се о 17 мушкараца и 18 жена, од којих је седам млађе, 21 средње и седам особа старије животне доби.

До сада је у Републици Српској потврђен 8.771 случај вируса корона, од чега су преминуле 292, а опоравила се 5.681 особа.

Тестирано је укупно 75.158 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 185, и то у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 59, а у општим болницама 126.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.396 особа, а надзор је завршен код 55.986 особа.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је да се ситуација у вези са вирусом корона стабилизује, али је и даље неповољна.

Шеранић сматра да, генерално гледајући, епидемиолошка ситуација није повољна, с обзиром на то да број заражених никако да падне испод 50 на дневном нивоу, што је неопходно према процјенама Свјетске здравствене организације.

Министар је упозорио да до раста обољелих у појединим општинама долази због приватних забава, било да је ријеч о свадбама или неким другим манифестацијама.

Он је рекао да ће епидемија потрајати, те да је у току фаза трансмисије вируса у заједници, то је четврта фаза према процјени ризика појаве вируса корона у Српској, коју је још у фебруару радио Институт за јавно здравство Српске.

Шеранић је истакао велико одрицање здравствених радника који улажу енормне напоре да помогну пацијентима да добију адекватну бригу, те напоменуо да и грађани треба да им помогну и да одговорним понашањем сачувају своје и здравље својих ближњих.

Говорећи о предстојећој сезони грипа, Шеранић је рекао да ће тек сљедеће године бити познато да ли је могуће да неко истовремено буде заражен грипом и короном, али да се за сада зна да је начин преноса оба вируса готово идентичан, а превентивне мјере које се предлажу су готово исте.

Када је ријеч о вакцини против сезонског грипа, Шеранић је навео да је сходно захтјевима домова здравља тражено да буде набављено више ових вакцина, на шта су Влада и Компензациони фонд дали сагласност и за то обезбиједили додатна средства, а ту је и 15.000 доза које финансира Фонд здравственог осигурања Српске за угрожене категорије становништва.

О вакцини против вируса корона министар Шеранић каже да би најадекватније било када би се могло вакцинисати 40 одсто становништва, али да је СЗО изашао са препоруком да је минимално потребно да буде вакцинисано 20 одсто становништва.

Шеранић је навео да је Институт за јавно здравство Српске направио план вакцинације против вируса корона узимајући у обзир препоруку СЗО према којој би 200.000 становника у Српској требало да се вакцинише.

- Када је рађен план вакцинације узето је у обзир да вакцином треба прво да буду обухваћени они који су угрожени различитом врстом хроничних обољења, затим лица старија од 65 година и здравствени радници, те друге категорије које обављају различите врсте функција унутар нашег друштвеног живота - појаснио је Шеранић.

Он је подсјетио да је на сједници Владе Српске усвојена информација у вези са "Ковакс" споразум, према којем БиХ стаје у ред за набавку вакцина путем глобалног механизма којем је прикључено око 170 земаља, а други начин да се дође до вакцине је онај који је повела Влада путем Представништва Српске у Русији, али свака вакцина која дође мора да буде безбједна, квалитетна и ефикасна.

Говорећи о новој школској години и мјерама против ширења вируса корона, Шеранић је рекао да Институт даје мјере да би ризик од заразе био сведен на минимум, те да ће се након првих мјесец дана радити анализа и са аспекта организације наставе, али и из епидемиолошког аспекта.

- Истраживања су показала да школа није била извор заражавања дјеце која су најчешће долазила заражена на наставу. Исто је и са наставницама. Осим тога, донијели смо одлуку да поједине разреде тестирамо да потврдимо те чињенице и то ће бити аргумент који ће говорити како и на који начин школа треба да функционише - рекао је Шеранић.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520