Nevesinje

Јавно предузеће Комус обавјештава кориснике услуга да ће због квара на хидрауличном систему на возилу за одвоз смећа у наредних неколико дана бити отежан утовар комуналног отпада.

Комуналци ће и поред тога настојати да динамика одвоза смећа буде редовна и правовремена.

„У случају кашњења и нередовног пражњења посуда, молимо грађане на разумијевање“, наводи се у саопштењу Комуса.

Полицијској станици Невесиње пријављено је да је једно или више непознатих лица из Цркве светог великомученика кнеза Лазара и свих мученика косовских у Батковићима отуђило око 700 КМ.

Из Црквене општине Кифино Село је саопштено да су током прошле ноћи непознати починиоци покушали провалити у средњовјековну Цркву свете Тројице на Дреновику и да су том приликом оштећена врата и један прозор.

Из Полицијске управе Требиње су навели да се предузимају све мјере и радње у циљу расвјетљавања кривичног дјела „Тешка крађа“.

ЈАК ПОТРЕС У ХЕРЦЕГОВИНИ

Херцеговину је данас у 11:45 часова погодио јак земљотрес магнитуде 4,2 степена по Рихтеру. Према подацима Европског медитеранског сеизмолошког центра, епицентар потреса био је у Домановићима на дубини од 10 километара.

Подрхтавање тла  се осјетило у БиХ, Хрватској и Црној Гори.

Земљотреси ове јачине могу изазвати мању материјалну штету у епицентралном подручју.

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, Општине Невесиње и Општинске борачке организације у четвртак, 9. јула биће обиљежена 145. годишњица Херцеговачког устанка познатог као Невесињска пушка. Овогодишње обиљежавање биће доста скромније због актуелне епидемиолошке ситуације.

Код Споменика невесињским устаницима у Крековима у 11:00 часова биће служен парастос, а након тога ће бити положено цвијеће.

Потомци невесињских устаника више од једног вијека окупљају се да би се присјетили храбрости јунака који су се одважили да се супроставе тада највећој свјетској сили - турској царевини.

 

Три невесињске пушке – понос Невесиња

Невесињци су три пута у посљедњих вијек и по први у Европи стали на пут угњетачима и освајачима и сваки пут су излазили као побједници.

Прва Невесињска пушка из 1875. године је најзначајнији историјски догађај српског народа у другој половини 19. вијека. У цијелој историји свијета нема примјера да се мали број људи дуже борио под тешким околностима против далеко бројнијег неперијатеља као што је то био случај у овом устанку.

Слободарско опредјељење Невесињци су исказали новом буном 1882. године када су разочарани у исход договора свјетских сила поручили новом окупатору Аустро-Угарској да у овом народу неће угасити искру слободе.

Трећа невесињска пушка одјекнула је опет прва пред најездом фашизма. Оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ био први устанак у поробљеној Европи.

Невесињске пушке су догађаји којим се поносе не само Невесињци и Херцеговци него и свеколики српски народ у сталном трагању за правдом и слободом.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520