Nevesinje

Радна јединица „Електро-Невесиње“ упутила је апел грађанима да приликом уређења својих имања и спаљивања корова поштују одредбе Закона о заштити од пожара.

Као једна од посљедица остављања неугашене ватре без надзора била је оштећивање или потпуно уништавање више електро стубова на нисконапонској мрежи , усљед чега су поједини сеоски изводи остајали у безнапонском стању.

РЈ „Електро-Невесиње“ упозорава грађане да је Закон о заштити пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године прописао да је забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице. Дефинисане су и новчане казне од 100 до 1.000 КМ за она физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузме све неопходне радње с циљем спречавања ширења ватре.

 

На данашњем састанку општинског Штаба за ванредне ситуације потврђено је да у општини Невесиње нема обољелих од вируса корона. Констатовано је да се прописане мјере кућне изолације поштују и да нико од лица под надзором није пријавио било какве здравствене потешкоће.

−Да би се одржала тренутна епидемиолошка ситуација у општини потребно је досљедно поштивање усвојених закључака и прописаних хигијенско-епидемиолошких мјера − поручено је са данашњег састанка. Изражена је забринутост због пораста обољелих у Херцеговачко-неретванском кантону гдје пословне активности обавља велики број Невесињаца . Препоручено је грађанима који раде у Мостару и другим мјестима у овом кантону да се јаве у Дом здравља Невесиње (тел:124) како би добили упутства за понашање у овим околностима.

Штаб за ванредне ситуације исказао је опредјељење да се предузму све законски расположиве мјере које би спријечиле уношење заразе у општину Невесиње.

У Невесињу се и даље смањује број лица у кућној изолацији. Ова превентивна мјера данас истиче за 43 особе, тако да здравствени надзор остаје обавезан за још 101 лицe. Очекује се да већ 4. априла у самоизолацији остане свега двадесетак особа.

На данашњем састанку општинског Штаба за ванредне ситуације поврђено је да инспекцијске службе и полиција током протеклог викенда нису регистровали кршења мјера надлежних органа донесених у циљу сузбијања пандемије корона вируса.

Сви ранији закључци и препоруке Штаба који су имали рок важења до 30. марта, продужени су до даљег.

Полиција на превоју Гребак и Зијемљима и даље проводи појачану контролу возила из оба правца.

У згради подручне основне школе у Оџаку завршено је опремање карантинског смјештаја за 39 лица по препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације.

У поткровљу Дома здравља невесињске здравствене установе уз помоћ јавних предузећа оспособиле су простор за здравствену заштиту потенцијалних пацијената код којих постоји сумња на нови вирус.

Stab 41

 

Док је читава Европа суочена са посљедицама пандемије корона вируса Невесиње и читава источна Херцеговина за сада одолијевају налету овог невидљивог непријатеља. То даје подсртек људима са љутог херцеговачког крша за српљивост и одговорност.

Као ријетко која локална заједница Невесињци су у посљедњој деценији искусили три екстремне природне непогоде - земљотрес, снијежно невријеме и поплаве. Сада су пред новим искушењем, како зауставити епидемију која је похарала читав свијет!

Када је прошле седмице Загреб погодио земљотрес нема Невесињца који није направио поређење са новембарским подрхтавањем тла у Невесињу. Потреси су били приближне јачине, али је општи утисак да Херцеговци нису подигли толику галаму као становници хрватске пријестонице. Било је страха, али не и панике.

Сурова зима 2012. године најекстремнија је била на платоу између Црвња и Вележи. Током фебруарског невремена снијег је досегао 170 центиметара, али су Невесињци успјели да организују живот показујући велику међусобну солидарност.

Рекордне падавине у новембру 2010. године поплавиле су 1000 хектара Невесињског поља. Ситуација је била озбиљна, но Невесињци нису клонули духом.

Snijeg 4

Слична искушења са природним непогодама у само једној деценији Невесињци су имали у периоду од 1927. до 1934. године.

Земљотрес из 1927, сурова зима 1929. и поплаве из 1934. године убрајају се у ред најекстремнијих у 20. вијеку. У септембру 1930. године Министарство здравља Краљевине Југославије у Невесиње је упутило здравствену мисију која је бесплатно лијечила народ од туберкулозе и других заразних болести пошто је на овом подручју регистрована велика смртност. Ни то није нарушило рекордни природни прираштај невесињског среза у тадашњој Југославији.

Примјери из прошлости показују да су се Невесињци одувијек борили са разним непогодама и ако опет покажу упорност и солидарност савладаће и најновија искушења.

Politika 1930

Poplave Nevesinje 019

Yemqotres

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520