-->

У НЕВЕСИЊУ ОТКРИВЕН ВЕЛИЧАНСТВЕНИ СПОМЕНИК БОРЦИМА ЗА СЛОБОДУ

08 novembar 2017

Откривањем  и освјештањем Споменика  слободе на Градском тргу у Невесињу  данас je завршено дводневно обиљежавање Митровданских битака, Дана општине Невесиње и Крсне славе Борачке организације РС.

Митровданским свечаностима присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и други високи званичници. Предсједник Додик је поручио да су Невесињци познати по јунаштву и честитости и да је овај крај увијек био симбол слободе.

spomenik9

Величанствени споменик који ће трајно подсјећати на јунаке који су дали живот за слободу отаџбине открили су предсједник РС Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, начелник општине Миленко Авдаловић, мајка два погинула борца Војске РС Душанка Кузман и дијете рођено седам дана послије очеве херојске погибије Момчило Вуковић.

Спомен обиљежје освјештао је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством Епархије.  Он је рекао да је споменик достојан Невесиња и његове славне историје. Невесињцима је поручио да буду сложни у миру као што су били у рату.

spomenik1

Душанка Кузман је у рату за један дан изгубила два сина. Бол је непролазан, али јој утјеху дају догађаји попут откривања Споменика слободе.

Предсједник Додик је рекао да су Невесињци познати по јунаштву и честитости.

- Ово је град херој који је кроз историју увијек био мјесто одбране слободе и то је познато далеко ван граница Републике Српске - поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да споменик показује јединство и одлучност Невесињаца да се брани слобода. Он је посебно истакао јунаштво припадника Невесињске бригаде током Митровданских битака оцјењујући да су оне значајно промијениле ток рата у Херцеговини.

Предсједник Борачке организације  РС рекао је да Митровдан симболизује двије славне битке из Отаџбинског рата које су показале опредјељење и спремност бораца за одбрану слободе.

Савчић је поручио да је крајње вријеме да се направи заједнички план око најважнијих националних питања јер је све више опасности и изазова за РС.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да је поносан што су у Невесиње данас стигли највиши званичници Републике Српске и представници у органима БиХ, као и ратни команданти и највећи пријатељи Невесиња у рату и миру.

- Данас славимо и слободу  чији су симбол  Митровданске битке које су сачувале српску Херцеговину и Републику Српску - истакао је Авдаловић.

spomenik8

Након откривања и освјештања Споменика слободе  републичке, државне и општинске делегације и представници удружења проистеклих из отаџбинског рата положили су цвијеће, а припремљен је и пригодан културно - умјетнички програм.

Споменичка скулптура, дјело академског вајара Миодрага Живковића, симболизоваће све невесињске устанке и континуитет српског духовног бића и традиције.

spomenik15

spomenik13

spomenik26

spomenik5

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520