-->

НЕЗАБОРАВНО ДРУЖЕЊЕ БРАТСКИХ ШКОЛА ИЗ БЕОГРАДА И НЕВЕСИЊА

01 maj 2018

Пријатељство између братских школа „Душко Радовић“ из Београда и ОШ „Ристо Пророковић“ из Невесиња учврстило се још више недавном посјетом београдских основаца.

Четрнаест ученика, пет наставника и директор школе из Новог Београда од 26. до 29. априла боравили су у нашем граду.

Срдачан дочек гостима приредили су невесињски основци који су београдске вршњаке примили у своје домове, њихови родитељи , радници школе као и чланови школског хора, а затим је уприличен обилазак школе и упознавање са начином рада и функционисања ове образовне установе.

Osnovci naslovna

Тако је почело једно незаборавно дружење које је настављено и наредна два дана обиласком разних културно-историјских знаменитости Невесиња и Херцеговине.

У петак , у раним јутарњим часовима организован је обилазак цркве на Дреновику, Подручне школе у Кифином Селу и некрополе стећака у Крековима, гдје је одржан историјски час. Дружење је настављено на Моринама обиласком Сватовског гробља и споменика Перу Тунгузу. Да би гости што боље били упознати са историјским чињеницама и љепотама нашег краја потрудио се водич из Туристичке организације Невесиње. Београђани су посебно били одушевљени природом, а неки од њих први пут су имали прилику да уживају у ручку на отвореном, што је свему дало посебну чар и што ће им сигурно остати у лијепом сјећању.

Сјајни домаћини, дивна нетакнута природа и једно предивно дружење, најјачи су утисци гостију.

OS 17

У вечерњим часовима уприличен је обилазак цркве Светог Василија Острошког код невесињске болнице, гдје су се гости упознали са чињеницама значајним за ову цркву, спомен плочу, а имали су прилику и да чују све о лику и дјелу добротвора Михајла Лабала. За крај дружења другог дана боравка Београђана приређена је приредба код цркве на Вјенчацу, а гости поново нису крили своје одушевљење како природом тако и пјесмом и рецитацијама које су извели невесињски основци, етно група Симонида и пјесникиња Милица Радовановић.

OS 20 A

Наредног дана дјеца и наставници кренули су у обилазак Пребиловаца, Житомислића, Саборног храма у Мостару, Владичанског двора, Старог моста и на крају Врела Буне гдје су посјетили и Еко центар.

OS 29

̶   Ученици и наставници из Београда имали су прилику да се упознају са културом и историјом нашег краја што и јесте био циљ уз дружење вршњака и стицање нових пријатељстава   ̶ рекла је директорица невесињске школе Мара Шаран.

Она је истакла велику захвалност прије свега ученицима и родитељима који су угостили дјецу из Београда, затим Општини Невесиње, Црквеној Општини Невесиње, Туристичкој организацији из нашег града, радницима школе који су допринијели да боравак гостију буде што пријатнији.

̶ Гости су у више наврата изразили огромно задовољство и одушевљење Невесињем и Невесињцима, као и велику захвалност на овако топлом пријему ̶ рекла је Шаран. Она је изразила наду да ће ово тродневно дружење још више учврстити пријатељство двије школе и да ће се у скорије вријеме организовати нека слична активност. Шаран је на крају истакла да су наставници и директор школе „Душко Радовић“ затражили да их Удружење Невесињаца из Београда још активније укључи у организацију екскурзије која се сваке године приређује за најбоље ученике деветих разреда како би бар на неки начин узвратили својим невесињским домаћинима.

OS 23

Посјета ученика и наставника београдске школе протекла је уз обострано задовољство. Гости су били пуни позитвних утисака, а Невесињци још једном показали да су добри домаћини .

И на крају, растанак уз пуно топлих загрљаја и понеку сузу јер пријатељства стечена у дјетињству она најискренија и најјача.

OS 33

СЛАВЕНКА ГОЛИЈАНИН

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520