-->

НЕВЕСИЊЕ ДОБИЈА СТРУЈУ ИЗ ВЈЕТРА

16 februar 2019

Влада Републике Српске додијелила је предузећу "ВЕ Гребак" из Невесиња концесију на 50 година за изградњу и кориштење истоимене вјетроелектране у овој херцеговачкој општини, а пројекат је вриједан 130 милиона марака.

У питању је електроенергетски објекат инсталисане снаге 49,5 мегавата и процијењене годишње производње од 130 гигават-часова електричне енергије.

Планирано је да се 15 вјетротурбина постави на локалитету Гребак, који се налази пет километара западно од центра града са лијеве стране магистралног пута Невесиње - Мостар.

Концесионар је дужан уплатити у корист буџета Републике Српске једнократну концесиону накнаду за уступљено право у износу од 650.000 КМ, а која се уплаћује при закључењу уговора о концесији.

"Висина концесионе накнаде за право кориштења концесије износи 0,0055 КМ по произведеном киловат-часу (КЊх) електричне енергије на званичном обрачунском мјесту примопредаје електричне енергије", наводи се у одлуци Владе објављеној у "Службеном гласнику РС" и која је ступила на снагу.

Миралем Чампара, извршни директор предузећа, каже за "Независне" како сада слиједе припрема и потписивање уговора, што ће бити учињено за отприлике мјесец дана, након чега ће се кренути у прикупљање остале документације и дозвола.

Додаје како ће се паралелно радити и на изради електро, машинских и грађевинских пројеката.

"У суштини, највећи проблем ће бити рјешавање имовинско-правних односа. То ће трајати најмање годину дана, а без тога се не може добити грађевинска дозвола. Пројекат би требало да буде од јавног интереса, те би тај посао на основу тога ишао нешто лакше. Градња би требало да почне крајем идуће године, а трајала би годину дана. Почеће се с радовима на приступним саобраћајницама, како бисмо спремни дочекали транспорт опреме", каже Чампара и додаје како је финансирање пројекта обезбиједио инвеститор из Њемачке.

Истиче како су локална заједница и надлежне институције изузетно сусретљиви, те да до сада нису наишли ни на једну препреку која се није могла ријешити у разумним оквирима.

Иначе, овај пројекат био би од огромног значаја за локалну заједницу, која је једна од најнеразвијенијих у Републици Српској.

Процјене показују како ће се у њихову касу по основу концесије годишње слити између 600.000 и 700.000 КМ, што је велики новац ако се узме у обзир да је годишњи буџет нешто преко осам милиона марака.

Потенцијал вјетра у Невесињу истражује се већ десет година, а пуним интензитетом у посљедње двије.

Кориштена је најсавременија опрема која прати резултате вјетра, а који је главни енергент за овај електроенергетски објекат.

Било је потребно све до детаља истражити како би се на бази тога могла употријебити одговарајућа опрема, која ће дати најбољи резултат.

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520