-->

ХЕ ДАБАР: ПРОБИЈЕНО ПРЕКО СЕДАМ КИЛОМЕТАРА ДОВОДНОГ ТУНЕЛА

21 avgust 2019

Радови на главном доводном тунелу који се гради за потребе ХЕ „Дабар“, добро напредују и већ је пробијено готово двије трећине пројектоване дужине. Ово је најзначајнији дио пројекта који предвиђа пребацивање вода из Невесињског поља преко Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећког језера. За припремне радове, присупне путеве, процес експропријације и изградњу тунела „Хидроелектране на Требишњици“ су уложиле преко 100 милиона марака властитих средстава.

Tunel 2

Водећи грађевински инжењер ХЕ „Дабар“ Небојша Вујовић каже да је до сада пробијено 7.350 метара од укупно планираних 12.125 метара доводног тунела. Наглашава да се пробијање врши Новом аустријском тунелском методом.

„Ископ вршимо са четири нападна мјеста−Водостана, улазне грађевине и два мјеста на Стражевици“, објашњава Вујовић, додајући да се дневно пробије око 15 метара тунела. Истиче да је геолошка структура терена велики изазов за грађевинаре, али да је извођач Интеграл инжењеринг добро опремљен механизацијом, тако да радови напредују према плану.

Tunel 3

Директор ХЕ „Дабар“ Жељко Зубац каже да је на пословима пробијања тунела ангажовано око 250 радника, највише из Невесиња, Билеће и Берковића. Наглашава да је пројекат технички захтјеван и да је средина геолошки тешка за изградњу оваквих објеката, али се ипак нада да ће тунел бити завршен до наредног љета.

„ Превођењем вода са горњих хоризоната до хидрелектране у Дабру имаћемо годишњу производњу од 250 гигават часова струје годишње, с тим да ће та иста вода даље бити уведена у хидросистем Требишњице гдје ће бити обезбијеђена додатна енергија на постојећим хидроцентралама“, истиче Зубац. Подсјећа да је у току процес јавне набавке за финансирање и изградњу преосталих обjеката ХЕ „Дабар“.

„Тражимо респектабилног партнера који је у стању обезбиједити финансијска средства и направити преостале објекте по свјетским стандардима“, каже Зубац.

Tunel 4

ХЕ Дабар је саставни дио пројекта „Горњи хоризонти ријеке Требишњице“, који предвиђа пребацивање вода из Гатачког и Невесињског поља, преко Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећког језера. Поред изградње ХЕ "Дабар" овим пројектом предвиђена је градња и ХЕ "Невесиње" и ХЕ "Билећа".

Aкумулациони базен за ХЕ "Дабар" формираће брана Пошћење у доњем дијелу Невесињског поља гдје се завршава надземни ток Заломке.

Из акумулације Невесиње вода ће до агрегата ХЕ "Дабар" ићи доводним тунелом и цјевоводом. Доводни тунел почиње улазном грађевином, која је на лијевој обали ријеке Зовидолке, а завршава се водостаном у брду на сјеверној страни Дабарског поља.

Реализација пројекта ХЕ "Дабар" почела је изградњом приступних путева и неопходне електро мреже. За потребе градње доводног тунела и бране Пошћење изграђено је око 30 километара приступних путева  и  око 35 километара нових далековода.

Tunel 5

Tunel 6

Tiunel 7

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520