-->

ТЕЛЕГРАФ: ПРИЧА О НЕВЕСИЊЦУ КОЈИ ЈЕ ЖИВИО И УМРО ЗА ЦРВЕНО-БЕЛЕ

03 decembar 2019

Често се код многих навијача Црвене звезде могу чути  пароле "Делија до гроба", а у случају Невесињца Горана Ивковића Кусца, овај слоган може и буквално да се схвати.

Наиме, некадашња вођа навијача Звезде из овог места у Херцеговини, који је преминуо 2011. године, има надгробни споменик у облику грба Црвене звезде.

Звезда му је била цео живот, прича за Телеграф његов полубрат по мајици, Мирослав Савановић, који открива за наш портал да је идеја о оваквом споменику потекла  из породице, јер је сви били свесни колико  је Горан волео Звезду.

Kusac 2

Kusac 3

Гроб је у облику грба Црвене звезде

- Идеја је потекла од нас из породице, мене, брата, сестре ... јер стварно је волео Звезду и онда смо мислили да направимо такав споменик. Звезда је била цео живот, само Звезда и Звезда. Сваку утакмицу је ишао, ишао је у иностранство, знао је Џајића и Цветковића, има и слике са њима.

Последња утакмица на којој је био била је у квалификацијама за Лигу шампиона против Глазгов Ренџерса на Маракани 2007. године. Након тога су уследили и здравствени проблеми, који су га спријечили да путује толики пут до Београда, а преминуо је 26. априла 2011. године са 49 година.

- Имао је проблема са шећером, а после је отишло и на плућа, имао је излив крви у плућа и од тога је преминуо, али је волео Звезде до последњег дана - открива нам његов полубрат Мирослав, код кога је он спавао у Београду неколико пута кад би долазио да гледа Звезду.

Након меча против Бајерна из Минхена 1991. године прошао кроз стаклен излог од узбуђења

- Ишао је на сваку еврпску утакмицу, био је вођа навијача из Невесиње, ишли су аутобусом. Спавао је неколико пута пред крај већ овде у Београду код мене, али иначе није спавао, враћали су се углавном за Невесиње.

У Барију није био, иако је било планирано, али је из те сезоне ушао на гостовање у Шкотску против Глазгова Ренџерса и Динама из Дрездена, док је први меч против Бајерна из Минхена гледао из кафића и ту зарадио "успомену" за цео живот од узбуђења.

Наиме, када су црвено-бели победили у Минхену головима Дејана Савићевића и Дарка Панчева, Кусац је од узбуђења прошао кроз стаклени излог, па је имао "успомену" на тај легендарни тријумф, јер је зарадио неколико шавова на руци.

Kusac 4

Стативу са Маракане однео за Невесиње и чувао у својој кући

Најлегендарнија анегдота везана за њега јесте да је однео стативу са Мараканеом. Многи су причали да је то пречка са утакмице против Бајерна из Минхена 1991. године, као и да је она завршила у гробу кад је Горан Ивковић сахрањен, али његов брат открива истину о томе.

- Статива је са утакмице против Сартида 2000. године, када се славила титула и навијачи су утрчали на терену. Стајала је код нас у стану годинама, донео је траву и мрежу са Маракане.

- Није истина за стативу да је завршила у гробу. Статива је завршила у ФК Вележ из Невесиње. И даље је ту, чува се у просторијама клуба. Однета је након што је  умро. Након што је умро његове ствари су припале породици, нисмо знали да ћемо да радимо са стативом и дали смо је граду Невесињу и ФК Вележ, да они имају успомену.

Kusac 5

Чак и када је током деведесетих био на ратишту, током одсуства је користио прилику да оде на Звездину утакмицу, и то возом преко Црне Горе.

Кусац је "заразио" велики број клинаца у Невесињу "вирусом" званим Црвена звезда, па су тако млађи навијачи након његове смрти направили огроман грб на планини Вележ у облику Црвене звезде, који је недавно био у жижи јавности, јер је управо подно њега био епицентар земљотреса, који је недавно погодио Невесиње.

- Клинци су покренули ту акцију, раније је била петокрака, и онда су се  они сетили, скупили се да направе грб Звезде. Цело Невесиње навија за Звезду - каже нам Мирослав Савановић, који је свестан да  је на то утицао  и његов брат кога ће Невесиње заувек памтити као доброћудног дива који је живот посветио Црвеној звезди.

- Био је добрица, добри див што се каже. Не би се побио с неким, нема шансе. Није улазио у сукобе, волео је људе, да се шали. Највише је волео Црвену звезду - закључио је за Телеграф брат Горана Ивковића Кусца.

Kusac 6

Стихови који су на споменику Горану Ивковићу Кусца најбоље осликавају свој живот, а они су из навијачких песама "Једина љубав" и "Добро знај".

- Једина љубави, живота мог, нек те  прати срећа, нек те чува Бог. Ја сам своју младост, слупао о тебе, тсад све што ми вреди, твоје су победе. И на небу, на које идем ја, сија моја Звезда Црвена - гласе стихови на споменику Горану Ивковића Кусца.

Када је сахрањиван, на ковчег  Горана Ивковића je бачен и дрес Црвене звезде, да буде уз свој тим  и на оном свету.

 

ТЕЛЕГРАФ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520