-->

ДРУГА СЈЕДНИЦА СО НЕВЕСИЊЕ: ОШТРЕ РАСПРАВЕ ОКО РЕБАЛАНСА БУЏЕТА И ИМЕНОВАЊА

29 decembar 2016

На 2. редовној сједници Скупштине Општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили Одлуку о ребалансу буџета за 2016. годину и привременом финансирању, те више одлука из области просторног уређења и стамбено-комуналних послова. Именовали су стална радна тијела Општинског парламента и вршиоца дужности Центра за социјални рад. Засједање је протекло у оштрим дискусијама власти и опозиције.

SO2 4

Да ће на сједници бити жучних расправа било је јасно и приликом усвајања дневног реда. Одборници већине су одбили захтјев ПДП-а да се у дневни ред данашњег засједања уврсти Правилник  о студентским стипендијама уз образложење да је већ почела конкурсна процедура.

Широкој скупштинској расправи о ребаласу буџета претходило је уводно излагање вршиоца дужности начелника за финансије Зорке Умићевић која је појаснила да су у односу на Нацрт ребаланса  у новом финансијском документу  приходи и расходи за 2016. годину смањени за 35.000 КМ. Према њеним ријечима, кориговани план је добио сагласност Министарства финансија Републике Српске.

Одборници СДС-а су приговорили да су ребалансом буџета смањени грантови за пољопривреду, здравство и поједина удружења, а из СНСД-а су поручили да је корекција била неминовна јер је бивша власт потрошила новац. Ипак, највише се расправљало о одборничком додатку за мјесец новембар. Док су одборници СДС-а указивали да је изостављањем ове ставке у ребалансу буџета прекршен закон, одборници СНСД и Социјалистичке партије су подржали тумачење Правне службе која је објаснила да нови Закон о локалној самоуправи не предвиђа одборничку накнаду за новембар. Сви су, пак, тврдили, да та средства не желе наплатити, него да је њихова намјера да се испоштује законска процедура.

Коначна верзија ребаланса буџета у износу од 6.757.830 КМ  усвојена је са 14 гласова „за“, пет „против“ и један уздржани глас.

Одлука о привременом финансирању општине  у прва три мјесеца 2017. године усвојена је једногласно. Како је образложено, привремено финансирање ће се вршити до висине укупних буџетских прихода остварених у истом периоду претходне фискалне године умањених за примљене грантове, примитке од банака и дио примитака за нефинансијску имовину.

SO2 1

На данашњој сједници уврђена је стопа пореза на непокретности за 2017. годину у висини од 0,17% од процијењене вриједности. Усвојен је и Програм заједничке комуналне потрошње који је сачинило Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове. Одборници су без расправе усвојили одлуке о приступању изради регулационих планова „Ботин“ и „Вјетроппарк Гребак“. Дали су и сагласност на иницијативу Борачке организације за изградњу спомен обиљежја на Трусини посвећеном устанку под називом „Трећа антифашистичка пушка“.

Једногласну подршку одборника добили су Програм рада зимске службе, План кориштења средстава за реализацију посебних мјера заштите од пожара и Програм рада Скупштине општине за 2017. годину.

SO 2 5

Приликом именовања сталних радних тијела опозиција је имала примједбу да не одражавају састав Општинског парламента, а владајући одборницу су поручили да је најважније да чланови  комисија  буду активни. Несугласица међу одборницима је било и приликом именовања вршиоца дужности директора Центра за социјални рад. Комисија за избор и именовање је предложила Горана Ивковића што је скупштинска већина и прихватила. Опозиција је, пак,  приговорила да Комисија за избор није радила у пуном саставу, а тражила је да се предочи и биографија кандидата.

Рјешење о именовању в.д. Центра за социјални рад обављено је са 14 гласова „за“ и шест „против“. Претходно је због истека мандата дужности разријешена Јадранка Васиљевић.

На данашњем засједању верификовани су мандати новоизабраним одборницима из СНСД-а Неђу Милинићу и Миљану Авдаловићу.

SO2 6

ДРАГАН ГРАХОВАЦ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520