-->

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ У ДОБА КОРОНА ВИРУСА

23 mart 2020

Осјећај страха, узнемирености и напетости су сасвим разумљиве појаве које прате пандемију корона вируса. Природно је да се људи плаше непознатих и нових појава и ситуација, због тога корона вирус плаши људе јер нам је много тога о њему непознато и људи имају осјећај да немају никакву контролу. Одговор на та осјећања је стварање и ширење панике. Све особе различито реагују на стрес, али најбољи начин за његово превазилажење је суочавање са истим. Навешћемо неке од начина којима можете смањити осјећај узнемирености и страха.

Вирус короне или цовид 19 не бира кога ће заразити, није важно која сте раса, ваше имовинско стање, изглед, да ли сте добра или лоша особа. Из тог разлога, јако је битно да не осуђујете особе које се заразе, умјесто тога покажите разумијевање и подршку.

Заштитите себе јер тако штитите и друге. Избјегавајте читати и слушати вијести које вам уносе нервозу и страх. Информације које читате на друштвеним мрежама нису увијек поуздане. Слушајте савјете и упуте надлежних органа и стручних особа (здравствене установе и јавне институције).

Свој дан у кућним условима можете испунити разним активностима, за које раније нисте имали времена а јако су корисне и пожељне: читајте, погледајте филмове који су на вашој листи одавно, дружите се са укућанима, играјте друштвене игре, кувајте, пресложите ормар, вјежбајте...

Немојте кренути за алкохолом и цигаретама у тренуцима када мислите да не можете контролисати своје емоције. Многи од вас су већ доживили сличне или много теже ситуације које сте преживјели и поднијели. Тога се сјетите сваки пут када почнете да се жалите на тренутну ситуацију. Имате кров над главом, храну, пиће, струју, воду, интернет... на вама је једино да останете у удобности свог дома.

Иако су породични односи на тесту у актуелној ситуацији, дајте све од себе да иде у позитивном смјеру у коме ћете се зближити са својим укућанима, са којима сте се удаљили због брзог начина живота, посла, свакодневних проблема.

Уколико имате дјецу, побрините се да будете смирени и искрени у разговору са њима о актуелној ситуацији. Дјеца чују много непотребних и недовољно јасних информација, ваша дужност је да им у складу са узрастом пружите основне поуздане информације. Уколико је дијете уплашено и забринуто за сигурност, укажите му на позитивне аспекте ситуације, на оно што заједно можете учинити да будете заштићени. Покажите свом дјетету да сте ви ту и да бринете о њему.

Нормално је да се осјећате збуњено или уплашено у овој ситуацији. Ако неможете да се носите са емоцијама, ако вам не помаже подршка и разговор са породицом, контактирајте Центар за ментално здравље.

За сва питања и информације, као и психолошку подршку можете добити путем броја телефона 059/ 610-250 или на маил адресу Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

ЦЕНТАР ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520