-->

ДЈЕВОЈЧИЦА ЈОВАНА РОЂЕНА У СНИЈЕЖНОЈ БЛОКАДИ, БЕЗ СТРУЈЕ, ВОДЕ, ЉЕКАРА

16 januar 2017

Много веће невријеме, прије пет година, оковало је Невесиње.

Иако данима без струје и воде,заробљени у снијегу од два метра, једна породица ту зиму памтиће као најљепшу. У селу Лакат, у породичној кући без љекара, рођена је Јована Милићевић.

Вијест је обишла и задивила Републику Српску, захваљујући нашој екипи која је успјела да дође до Милићевића. Посјетили смо их поново, уочи Јованиног рођендана.

Након пет година у невесињском селу Лакат поново снијег, а РТРС поново у дому Милићевића.

Јована зна да је по свом рођењу другачија од својих вршњака и да је зато зову дјевојчица из мећаве. Мами Бранки и тати Миливоју сад све изгледа много лакше, него прије пет година.

- Јована је прво дијете и први пород па на срећу нисам знала шта ме све чека и хвала Богу све је завршено како треба,  послије су ме многи сретали, чули су на тв или од других како сам се породила код куће и било им је за невјерицу, прича мајка Бранка Милићевић.

Другу кћеркицу, Анастасију, Милићевићи су добили у сред љета у болници.

Осморо Милићевића, у породичној слози и заједништву гради живот на селу. Својим примјером показују да мало за срећу треба и да се у нешто тежим условима може живјети лијепо.

 

РТРС  

 https://www.youtube.com/watch?v=MAOrW7H_l7Y

 

ТЕКСТ ИЗ ПРЕСА – 06.02.2012. ( Дописник: Драгомир Граховац)

ПОРОДИО ЖЕНУ УЗ САВЕТЕ ТЕЛЕФОНОМ

Маја Милићевић из невесињског села Лакат породила се јуче рано ујутро, у кући завејаној снегом, уз асистенцију свог супруга који је стручне савете добијао преко телефона!

Срећни отац Миливоје Милићевић, звани Муња, познати невесињски инструктор вожње, каже за Пресс РС да је пресрећан што је постао отац лепе и здраве девојчице, која још ни име није добила. Да ли ће јој временски услови у којима је дошла на свет одредити име, па можда постане Снежана, није могао да каже.

- И супруга и ја још смо под утиском свега што се дешавало протекле ноћи. Човек некад не зна шта је све у стању да учини док га одређене животне околности на то не натерају. Хвала богу, све је протекло у најбољем реду, а највећу захвалност дугујемо доктору Ранку Кокотовићу и нашим комшијама - прича узбуђено.

Целу ноћ на вези

Прве трудове Маја је осетила прексиноћ, али пошто је Лакат блокиран сметовима вишим од метра, а температура се не подиже изнад минус 15, није било шансе да буде безбедно превезена до невесињске болнице удаљене 20 километара. Њеном супругу и комшијама које су му се нашле при руци није преостало ништа друго него да се сналазе како знају и умеју.

Миливоје је позвао телефоном Ранка Кокотовића, дугогодишњег гинеколога невесињске болнице да види шта му је чинити. Свестан да се селу, које већ четири дана нема струје, не може прићи, Кокотовић је прво смирио Миливоја и обећао му да ће све бити у реду ако слуша његове савете.

- Прво сам му рекао да смири жену, да јој скрене пажњу на правилно дисање и да покуша да је ослободи страха. Миливоје је деловао прибрано, послушао ме и после тога остали смо на вези целу ноћ. На отвореној телефонској линији пратио сам ситуацију у кући Милићевића и давао упутства. Трудови код Маје су учестали у зору и тада је било јасно да ће њихова породица ускоро добити новог члана. Наставио сам да издајем упутстава, рекао да припреме топлу воду, чисте пешкире и маказе које ће претходно откувати. Миливоје је био сталожен и добро је обавио порођај, тако да се ујутро родила жива и здрава девојчица. Иако је сам порођај трајао више од једног сата, слободно могу рећи да је успешно обављен и да ће мајком и бебом све бити у реду - прича Кокотовић за Пресс РС.

Он истиче да у својој дугогодишњој пракси никада није био у сличној ситуацији - да телефоном наџире порођај.

Овај несвакидашњи догађај мештани Лакта и МЗ Придворци прославили су као најрадоснији тренутак у тешким данима који су их снашли.

snijeg 2012 

Невесињско чудо - свануло у пола ноћи

Да се у невесињском крају ових дана дешавају разна чуда, сведочи и догађај од четвртка увече када је изненада дошло до јаке грмљавине. Око 23 сата небо је преплавила јака црвена светлост, која је потпуно осветлила завејана села и ноћ претворила у дан. Мештани кажу да је видљивост била иста као и на дневном светлу, а старији тврде да је то најава неког великог догађаја за Србе. Према народном веровању, кад на Светог Саву загрми, Срби треба да очекују неки велики догађај. Додуше, овај пут грмљавина је уследила неколико дана после 27. јануара, али веровања су остала иста. Такође, стари Невесињци тврде да међу њима нема никога ко памти овакву зиму са снегом висине 130 центиметара и овако ниском температуром.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520