-->

ИЛИНДАНСКО САБОРОВАЊЕ НА УДРЕЖЊУ

02 avgust 2020

Светом литургијом, славским обредом и народним саборовањем Црква светог пророка Илије на Удрежњу прославила је данас крсну славу.

Овогодишње саборовање протекло је у нешто другачијим околностима, због епидемиолошке ситуације, али је остала јака жеља за окупљање код светог храма.

Славским свечаностима присуствовали су представници општине Невесиње, Општинске борачке организације и вјерници из других невесињских села.

Udre 8

Свету литургију служио је свештеник Младен Чалија, а након богослужења пресјечен је и славски колач. Није изостала ни традиционална лицитација за црквени барјак.

Свештеник Чалија је позвао вјернике да се угледају на пророка Илију и његову вјеру, срдачност и пожртвовање.

̶ Свети пророк Илија био је такав да много подсјећа на ове људе, увијек усмјерен ка истини, правди, миру и слози, али прије свега Богу ̶ истакао је Чалија.

Он је похвалио напоре Црквеног одбора и мјештана да свети храм наУдрежњу заблиста у најљепшем сјају.

Udre 9

У кратком културно-умјетничком програму наступили су етно група „Симонида“ и народни гуслар Мирко Паровић.

Приређена су и такмичења у забавним и соколским дисциплинама.

Најдужи хитац у бацању камена с рамена имао је Марко Спремо, а у потезању клипа највише снаге и вјештине показао је Срђан Шиповац. Скакање на мијех развеселило је учеснике сабора, а необични спорски реквизит први је савладао Милован Гамбелић.

Најмлађи учесници сабора занимацију су пронашли у потезању конопа, скоку у даљ и тркама у џаку и са јајетом у кашици. Највише успјеха имао је Ђорђе Кљакић.

Udre 5

Црква Светог пророка Илије духовно је средиште српског живља из Удрежња 123 године. Низале су се генерације, једни остајали, а други трагајући за бољим животим одлазили, али је остала заједничка љубав према светом храму и завичају.

Овај крај патриотски опредијељених људи, уосталом није ни могао дати другачије промишљање него вјеру у божију љубав и хришћанске врлине.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520