-->

УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ ЗА 2021. ГОДИНУ

05 mart 2021

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили Нацрт буџета за 2021. годину у износу од 7.718.878 КМ што је за 11% мање него претходне године.Сагласност на овај документ дало је Министарство финансија РС, а након проведене јавне расправе коначна верзија буџета биће уврштена у дневни ред неке наредне сједнице општинског парламента.

Прије скупштинске дискусије, вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Сања Брењо детаљно је презентовала структуру планираних прихода и расхода. Представила је и План улагања у нефинансијску имовину према којем је за инвестиције у текућој години предвиђено да се издвоји 570.996 КМ.

 Skupstina 2

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да су приходи планирани на основу реалних показатеља. Како је истакао, мањак прихода који је прузроковала глобална пандемија, биће компензован рационалном потрошњом. Најавио је да ће у односу на предложени Нацрт буџета бити повећани грантови за Борачку организацију и здравствене установе.

Одборници власти и опозиције сложили су се око планираних издвајања за пољопривреду и студентске стипендије, али су око осталих ставки имали различита мишљења.

Одборници СДС-а су поручили да неће подржати Нацрт буџета јер се, према њиховој оцјени, инвестиције планирају углавном из кредитних средстава, а не из изворних прихода. Сматрају и да су повећани расходи за лична примања у општинској управи и да нема нових радних мјеста у реалном сектору.

Одборници СНСД-а су узвратили констатацијом да је Нацрт буџета урађен домаћински и да се кредитна средства плански троше на инвестиције. Нагласили су да је социјална компонента задржана на прошлогодишњем нивоу и да буџет није угрожен отплатом кредита.

Из Социјалистичке партије су похвалили што у предложеној структури буџета нису умањиване ставке за пољопривреднике, пензионере, стипендије и социјална давања. Предложили су да начелник са члановима Савјета за спорт још једном размотри оквир финансирања спортских организација.

Нацрт буџета усвојен је гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

Skupstina 3

Одлука о измени Одлуке о кредитном задужењу општине Невесиње којом је предвиђен нови план утрошка кредитних средстава усвојена је једногласно. Како је образложено, средства од 80.000 КМ биће реалоцирана за Ново гробље на Гвозду.

Од преосталих тачака дневног реда највише се дискутовало о Програму рада начелника и општинске управе за 2021. годину.

Начелник Миленко Авдаловић рекао је да су урађени планови за капиталне инвестиције у 2021. години, али да ће њихова реализација зависити од развоја епидемиолошке ситуације и економских кретања.Најавио је наставак изградње сеоских водовода, изградњу објекта социјалног становања, наставак реконструкције пречистача питке воде, санацију зграде у којој су смјештене установе културе, те више више видова помоћи привреди, посебно текстилној индустрији и пољопривредним произвођачима.

Док су из СНСД-а и Социјалистичке партије указивали да је ХЕ «Дабар» најзначајнија инвестиција на подручју општине Невесиње са бројним бенефитима, из СДС-а су оцијенили да овај пројекат није дао очекиване резултате.

Одборници су похвалили напоре општинске управе да се фабрика текстила у Невесињу врати у редовне оквире пословања. Сагласни су били и у оцјени да ће вјетропарк «Гребак» и соларне електране донијети корист локалној заједници.

У преосталом дијелу сједнице није било много дискусија.

Skupstina 6

Одборници су усвојили Одлуку о комуналним таксама која је уклађена са републичким законом који регулише ову област, као и Одлуку о јавним паркиралиштима којом се утврђују услови кориштења, организација и начин наплате паркирања моторних возила на урбаном подручју општине.

Усвојени су План кориштења средстава привредних друштава и других правних лица који обављају дјелатност на подручју општине Невесиње за реализацију посебних мјера заштите од пожара и Програм утрошка намјенских средстава остварених од посебних водних накнада. Како је прецизирано, средства у износу од 32.300 КМ биће утрошена за реконструкцију постројења за пречишћавање питке воде на језеру Алаговац.

Одборници су дали сагласност и на предложени Програм обављања услуга заједничке комуналне потрошње. Како је образложила в. д. начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Сандра Зиројевић, за чишћење улица, тргова и градског гробља, одржавање зелених површина, транспорт отпадака, јавну расвјету и интервенције по налогу службе инспекције планирана су средства од 164.000 КМ.

На данашњој сједници једногласно су прихваћени програми рада и финансијског пословања јавних установа и организација чији је оснивач општина Невесиње – Дома здравља, Центра за социјални рад, Дјечијег вртића, Радио Невесиња, Народне библиотеке и Туристичке организације, као и план рада општинског Штаба цивилне заштите.

Одборници су усвојили Одлуку о начину и условима јавне продаје стана површине 66 м2 у својини општине Невесиње. Прихватили су и предложену измјену Регулационог плана «Војни логор».

Skupstina 4

На данашњој сједници је потврђено да ће износ одборничког додатка остати на новоу из 2020. године. Нови одборници у Скупштини општине Невесиње који су добили замјенске мандате Биљана Лакета (СНСД) и Драган Килибарда (Покрет Волимо Српску) положили су свечану заклетву и потписали изјаву о обавези поштовања Кодекса понашања изабраних представника.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520