-->

ЈОВАН БРАТИЋ О НОВОЈ ЗБИРЦИ ПЈЕСАМА: РОДНИ КРАЈ КАО НЕПРЕСУШНИ ИЗВОР ИНСПИРАЦИЈЕ

09 april 2021

Књига поезије "Вјетрови су пробудили сјенке“ појавила се након дуже паузе у објављивању мојих пјесничких творевина и она представља једну симбиозу необјављених и некада раније објављених пјесама које сматрам да заслужују пажњу читалаца.

Ријечи су Јована Братића, аутора ове књиге пјесама, познатог не само по пјесништву, него и по писању и цртању стрипова. Како каже у овој збирци појавиле су се пјесме које су већ заживиле код публике кроз јавно извођење, награде на пјесничким конкурсима или су биле заступљене у одређеним зборницима поезије.

– Када је ријеч о старијим пјесмама, морам истаћи да су већином биле написане у екавској форми, тако да сам за потребе овог издања све те пјесме прилагодио нашем говорном подручју и ијекавском изговору, дајући им самим тим неки аутентични оквир. Чињеница је да је пјесме лакше писати у екавском изговору, посебно ко пише поезију поштујући ритам, метрику и риму, но овога пута код мене је прорадила самосвијест и мишљење да је сасвим нормално, ако је аутор Херцеговац и ако живи и ради у Херцеговини требало би и да пише актуелним изговором, што је сложићете се, једна од ставки локал-патриотизма – рекао је Братић.

Како каже, у збирци пјесама “Вјетрови су пробудили сјенке“, вјетрови су сви они догађаји који усталасају нашу јаву, наш живот, наносећи различите врсте интензивних осјећања, а сијенке су успомене и емотивни оквири који дријемају увијек дубоко у људима. Књига је објављена у оквиру Књижевне заједнице „Јован Дучић“ из Требиња.

– Моје пјесме имају шири дијапазон тема али углавном се могу сврстати у родољубиве, љубавне, локал-патриотске (завичајне), мисаоне и актуелно-ангажовене. Свако од читалаца може пронаћи нешто за себе према свом избору и доживљају. Инспирацију проналазим свуда око себе и на тај начин тражим уточиште, вежући себе невидљивим поетским нитима, за људе, особе и догађаје, које бисмо жељели да трају, које објективно или субјективно заслужују пажњу. Кроз своје стихове, покушавам да одговорим на бројна питања која се нађу пред човјеком као индивидуом, или пошаљем поруку и свој лични став према стварима и појединцима који су саставни дио нашега живота – наглашава овај пјесник.

Према његовим ријечима, стихове је посветио Херцеговини, Шумадији, Дрини, отетом Косову, сликама родног завичаја, друштвеној анархији, великим или неузвраћеним љубавима и др.

– Родни крај доживљавам као неку прелијепу, бистру ријеку у којој волим да се освјежим и утолим жеђ, док она непрекидно испред мене проноси нашу прошлост, наше претке, светиње и све мале и велике ствари које чине мозаик нашег постојања. Било шта што ухватим из те ријеке је својеврсна инспирација и стваралачки мотив, што нам управо говори о великој и нераскидивој вези између аутора и поднебља на коме је одрастао гдје суптилно ослушкујете зов својих предака – рекао је Братић.

Објављивање сваке књиге за њега представља задовољство, а и мишљење стручне јавности и читалаца даје му додатни подстицај.

– Освојио сам неколико награда на значајним пјесничким конкурсима и манифестацијама који дају одређену врсту легитимитета мом поетском духу – додаје.

Иако вјешт у писању поезије, многи га познају као талентованог стрип аутора.

– Све умјетности имају неке заједничке елементе, а исто тако имају и своју оригиналност. Што више овладамо различитим вјештинама, бићемо у предности приликом стварања и реализације неког свог пројекта. Ту много долази до изражаја урођена вјештина, таленат, који опет ништа не значи ако га свакодневно не вјежбамо и не брусимо, усавршавајући свој занат, стичући драгоцјено искуство. То је идентично и једнако важи за све врсте књижевне и умјетничке дјелатности, небитно да ли пишемо поезију, прозу, сценарио или се бавимо музиком, стрипом, сликарством, филмом или неким другим умјетничким садржајем – нагласио је.

 

ПРИПРЕМИО НОВЕ СТРИПОВЕ

Овог вриједног аутора ништа није омело да ствара и издаје, те је недавно урадио стрип „Бдијење“, према хорор причи Нинослава Митровића као и један стрип према приповијетки мајора Јездимира Дангића „Јаковљева смрт“.

– Оба ова рада би требала бити ускоро објављена у издањима нашег удружења „Девета димензија“. Имам још неких идеја да припремам сценарио за нови стрип албум који би имао за тему приче из последњег рата. Но, за сада је најбитније да људска популација изађе као побједник из ове тренутне ситуације и да будемо живи и здрави, а све остало ћемо онда лагано и етапно да рјешавамо. Наравно, не мислим ни поезију занемарити, далеко од тога.

СРПСКА ИНФО

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520