-->

УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ ЗА 2023. ГОДИНУ

09 decembar 2022

Одборници Скупштине општине Невесиње усвојили су данас Нацрт буџета за 2023. годину у износу од 11.946.310 КМ. Прије коначне пројекције буџетских прихода и расхода о овом документу биће проведена јавна расправа.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Сања Брењо детаљно је образложила структуру буџета, наглашавајући да су планирани порески и непорески приходи повећани за 6% у односу на први ребаланс буџета. Она је навела да су субвенције повећане за 11%, а грантови за 7%. Како је објаснила, до повећања расхода за лична примања запослених у општинској администрацији од 9%, дошло је због повећања цијене рада и планираног оснивања посебног одјељења за пољопривреду. Према њеним ријечима, издаци за нефинасијску имовину планирани су у износу од 1.069.681 КМ.

 

SO 21 2

Начелник општине Миленко Авдаловић за Нацрт буџета је рекао да је праведно расподијељен и да је у интересу свих грађана. Додао је да је заступљена социјална и развојна компонента и да ће сви буџетски корисници бити испоштовани. Посебно је истакао да ће Општина Невесиње у нову календарску годину ући без било каквих дугова према добављачима и корисницима буџета.

У скупштинској дискусији одборници власти и опозиције сложили су се да је добро што Нацрт буџета није оптерећен издвајањима за запошљавање нових радника у општинску администрацију и организационе јединице. Различите оцјене исказали су у погледу износа субвенција и издавајања за капиталне пројекте.

Одборници СДС-а су приговорили да пораст прихода од индиректних пореза није пратио повећање субвенција. Прихватају да је ова ставка повећана у односу на претходну власт, али сматрају да издвајања за пољопривреду морају бити повећана.Указују да је недовољно издвајање властитих буџетских средстава општине за капиталне пројекте. Предложили су и оснивање посебног одбора за привреду.

С друге стране, одборници СНСД-а су поручили да је Нацрт буџета општине Невесиње примјер стабилне финансијске политике. Сматрају да пола милиона марака из изворних прихода за капиталне инвестиције није мало, ако се узме у обзир да нису утрошена сва средства из помоћи Владе Србије. Указали су на загарантоване стипендије и субвенције пољопривредницима и помоћ ученицима подручних одјељења, а похвалили су и повећање гранта за социјалну заштиту, осјетљиве категорије становништва и спортске организације. Задовољни су и односом локалне власти према образовању и култури.

Нацрт буџета усвојен је гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

SO 21 3

Прије буџетске пројекције за наредну годину одборници су усвојили други Ребаланс буџета за 2022. годину у износу од 11.959.364 КМ. Задржан је буџетски оквир из нацрта овог документа усвојеног на претходној сједници Општинског парламента уз мање измјене које је препоручило Министарство финансија Републике Српске.

На данашњој сједници усвојена је и Одлука о извршењу ребаланса буџета којом се прописује начин извршења другог ребаланса буџета општине за 2022. годину, управљање буџетским средствима и утврђују обавезе буџетских корисника.

SO 21 4

На данашњој сједници одборници су утврдили пореску стопу за опорезивање непокретности на подручју општине Невесиње за 2023. годину и вриједност непокретности по зонама. Према усвојеним одлукама, стопа пореза износи 0,17% на процијењену тржишну вриједност непокретности по зонама, што је на нивоу из текуће године. Изузетак је пореска стопа на непокретностима у којима се обавља производна дјелатност која износи 0,05%.

Одборници су дали сагласност и на предложени Програм обављања услуга заједничке комуналне потрошње за наредну годину. За чишћење улица, тргова и градског гробља, одржавање зелених површина, транспорт отпадака, јавну расвјету и интервенције по налогу службе инспекције планирана су средства од 204.000 КМ, што је за 40.000 КМ више него у 2022. години. Како је образложено, значајнија финасијска подршка је усмјерена на економску одрживост обављања комуналних дјелатности.

Општински парламент је данас усвојио Одлуку о приступању израде просторно планске документације за потребе изградње Соларне електране „Невесиње“. Влада РС је концесију за изградњу и кориштење фотонапонске електране додијелила привредном друштву „Етмакс“ из Бањалуке.

SO 21 5

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520