-->

САБОР УМЈЕТНИКА НА УЗВИШЕНОМ МЈЕСТУ НЕВЕСИЊСКЕ ДУХОВНОСТИ

23 jul 2017

У Невесињу је синоћ приређен Други свесрпски сабор књижевника, пјесника и умјетника под називом „Обично необично вече“. У организацији  Културног круга Невесиње на Вјенчацу - узвишеном мјесту невесињске историје и духовности окупили су се признати умјетници из Србије, Црне Горе и Републике Српске који вјерно чувају од заборава српски језик, традицију и културу.

Стихове су говорили пјесници Душко Милуновић, Божидар Глоговац, Чедо Баћовић, Драго Паповић, Новица Телебак и Сретен Вујковић. Публику је својим афоризмима разгалио Митар Ђерић Лаки. Модератори програма били су сликарка и пјесникиња Биљана Ристић и пјесник и романописац Велибор Шиповац.

Подијељене су и плакете Културног круга Невесиње. Награду за животно дјело и „Златно перо“ за изузетан допринос у српској књижевности и образовном систему Невесиња, додијељено је професору Момчилу Голијанину.

Професор Голијанин је истакао да му је велико задовољство примити овакву награду, а посебно су драге оне када их учитељи примају од својих ученика.

- Невесиње је вечерас у неком посебном расположењу, јер је угостило најпознатија имена српске књижевности – рекао је Голијанин.

Vjencac1

Двије плакете Културног круга Невесиње додијељене су постхумно:  „Златни кист“ Радовану Бату Радојичићу за изузетан допринос у свијету сликарства и „Златно перо“ Милораду Мићи Чокорилу, за допринос у свијету хумора и сатире.

Vjencac2

Vjencac3

Захвалнице за допринос у развоју културе припале су новинару Драгану Граховцу, ОШ „Ристо Пророковић“ и Црквеној општини Невесиње.

Предсједник Културног круга Невесиње Биљана Ристић изразила је наду да ће сабор умјетника на Вјенчацу постати традиција и да ће Невесиње постати центар културних дешавања у мјесецу јулу у Херцеговини.

- Циљ нам је  био да будемо другачији, да окупимо што више расположених младих стваралаца који ће бити спремни да прихвате критику и корекцију наших реномираних пјесника и књижевника – додала је Ристић.

Било је ово лијепо дружење гдје је невесињска публика уживала у стиховима наших познатих пјесника, а  својим афоризмима Митар Ђерић Лаки измамио је пуно смијеха и доброг расположења, тако да са правом можемо рећи да је ово било заиста једно обично необично вече.

Као уверира  за духовни сабор на Вјенчацу у Дому културе у Крековима јуче је одржано и поетско јутро гдје су пјесници Душко Милуновић и Сретен Вујковић одржали час и дружили се са дјецом из овог невесињског села.

Културни круг Невесиње регистрован је на Сретење ове године са опредјељењем да проводи културне активности са сврхом повезивања  појединаца, организација и институција које се баве културом, са циљем размјене информација, јачања међусобне сарадње и подршке, као и  других активности значајних за Невесиње, Републику Српску и Србију.

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520