-->

ЧУВЕНА НАВИЈАЧКА ТРОЈКА БОДРИ СРБИЈУ НА МУНДОБАСКЕТУ, МЕЂУ ЊИМА НЕВЕСИЊАЦ

05 septembar 2023

Текст и фото: АЛО

Љубитељи кошарке широм света већ су били у прилици да, гледајући преносе утакмица репрезентације Србије, примете навијача чије је лице увек у бојама српске тробојке и који на глави носи опкројену кошаркашку лопту са именом града одакле потиче, Ваљева. Иван Марјановић који је опште познат под именом „Ваљевац до Токија“ живи у Љубљани и каже да је пре коју годину неки кошаркашки црв ушао у њега и да је и даље ту.

-Припреме за утакмицу трају око сат времена, прво наносим једну, па другу и онда трећи боју. Попијем за то време два пива и све иде лакше - описао је своје ритуалне припреме „Ваљевац до Токија“ и још једном нагласио да жели га медији само тако именују.

-Углавном пратим А кошаркашку репрезентацију али стигнем да испратим и жене и јуниоре. Ове године сам био у Нишу, пратио девојке у Љубљани, стигао до Њукасла - додао је он.

Sasa 2

У херцеговачкој народној ношњи на трибима је присутан Саша Радојичић који стиже из Новог Сада, а родом је из Невесиња. У традиционалној ношњи се представља на свакој утакмици Србије, не само у Манили. Њему за утакмицу треба припрема од 45 минута, укључујући и време за лепљење поносних бркова.

-Од 2015. пратим кошаркаше на такмичењима, до сада сам био на том европском, па у Кини на светском и прошле године на европском у Прагу и Берлину. Волим ово, волим да будем део такмичења. Кренуло је са једним телефонским позивом те 2015. године и љубав и даље траје - каже Радојичић.

Sasa 33

Трећи део ове препознатљиве српске навијачке тројке у Манили чини Бане Ивановић, Ресавац из Деспотовца који већ 52 године живи у Аустралији.

-Више од пола века сам у Аустралији и захваљујући мом раду тамо, сада ми се пружа могућност да путујем по свету и бодрим наше спортисте.

Бане је са својом чувеном српском заставом пропутовао свет, био на бројним такмичењима где је успео да обезбеди потписе наших најуспешнијих спортиста. Због тога је вредност његове заставе непроцењива.

-Свуда идем са њом, до сада ју је Новак Ђоковић потписао неколико пута, али и млада репрезентација Србије која је 2015. на Новом Зеланду освојила светску титулу. Има ту потписа и кошаркаша, и оних старијих и ових одавде за које мислим да су најбољи на свету - дошли су да се боре за своју земљу и за мене су они прави хероји. Видећете шта ће да ураде - најављује Бане нове победе српских кошаркаша у Манили.

Ови навијачи Србије и пасионирани љубитељи кошарке се јако добро познају и друже се на оваквим манифестацијама. Они и сјајно анимирају све остале наше навијаче јаче, који нису тако често уз национални тим.

„Ваљевац до Токија“ нам је рекао да му се не допада када навијачи на утакмице репрезентације Србије дођу у дресовима клубова, углавном Звезде и Партизана.

-Овде сам видео једног младог момка у дресу српског клуба, питао сам га због чега се тако обукао и добронамерно га посаветовао да то убудуће не ради. Нека свако воли свој клуб, али када игра репрезентација морамо бити јединствени, у обележјима националног тима.

Бане, Иван и Саша, нису жалили ни времена, ни пара, да би бодрили репрезентацију Србије. Због подршке оваквих навијача, наши кошаркаши су већ доказали да су спрени да „оставе срце на терену“. И због њих им вероватно није тешко да жртвују оно мало одмора што имају да би наступили у дресу Србије.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520