-->

ЈУБИЛЕЈ ХРАМА У БАТКОВИЋИМА ОБИЉЕЖЕН У ЉУБАВИ И ЗАЈЕДНИШТВУ

10 septembar 2023

Његово преосвештенство владика захумско – херцеговачки и приморски Димитрије служио је данас свету архијерејску литургију и чин Великог освећења Храма у селу Батковићи код Невесиња. Црква Светог цара Лазара и свих мученика косовских у овом селу данас је прославила и јубилеј - 50 година од када је саграђена.

Освећена је нова трпеза у коју су уграђени мошти светих пребиловачких мученика, нови антиминс на којем ће се служити света литургија и фрескопис који је урађен ове године.

bat jubilej dimitrije

У надахнутој бесједи владика Димитрије пожелио је окупљеним вјерницима да се још дуго година окупљају и моле у овом Храму, као што су то радили њихови преци, и да сачувају невесињско достојанство и храброст.

– Отац Благота ми је рекао да је прије 50 година била храброст сазидати овај храм, кад се храмови нису пуно градили. Тада сте ви имали и вјере и храбрости да изградите овај храм, па вам остављам у аманет да останете такви, да се надате у Бога живога, да му служите свим срцем и да увијек волите Бога више него било шта пролазно – поручио је владика Димитрије.

bat jubilej vasiljevic

За свештеника Благоту Васиљевића данашњи догађај је посебно значајан. Прије 50 година он је био први свештеник који је рукоположен у овој цркви.

– За мене је ово велики дан, јер сам управо са овог мјеста почео, и ево данас сам дочекао да прославим 50 година свештеничке службе – рекао је Васиљевић.

Он је нагласио да је ово први храм који је саграђен у Републици БиХ послије Другог свјетског рата.

– Мјерен метром малих је димензија, али за интерес Цркве био је огромни у то вријеме. За подизање храма била је потребна велика вјера, храбост и труд , а то је имао невесињски народ, који ни у тадашње вријеме није желио да се одрекне Бога – са поносам каже Васиљевић.

Истиче да је захвалан само Богу што је данас у прилици да прослави овај јубилеј са својим вјерним народом.

– Бог ми је увијек био у помоћи, у сваком мом кораку, и зато сам свештенички позив обављао са лакоћом и вјером у нашег Господа – додао је Васиљевић.

Предсједник Црквеног одбора Добривоје Граховац захвалио се свима који су дали свој допринос да се свечано и достојанствено прослави данашњи јубилеј, који је од великог значаја не само за Батковиће, него и за читаво Невесиње.

Он је додао да се у посљедње двије деценије пуно уложило и урадило у овом светом храму. У име Одбора Граховац је пригодан поклон уручио владики Димитрију, уз жељу да опет посјети село Батковиће.

Један од ријетких који је присуствовао свим фазама изградње овог храма је Перо Перишић. Он је нагласио да су то била тешка времена и за цркву и за свештенике.

– Прије пола вијека три ствари су биле кључне да се почне са подизањем овог храма, а то су вјера, воља, а посебно храброст – прича Перишић.

Честитајући јубилеј начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић истакао је да су мјештани Батковића, Лапчевина и Миљевца прави примјер како се трудом, радом, залагањем и хришћанским милосрђем одржава ово свето мјесто.

Велики број вјерника и гостију својим присуством увеличао је овај јубилеј. Мјештани, на челу са људима из Црквеног одбора, потрудили су се да све буде у најбољем раду и да сви гости буду дочекани са богатом трпезом. И оно што је најбитније, осјетила се нека посебна енергија и блискост између људи, што је и циљ оваквих окупљања.

bat jubilej15

bat jubilej perisic

bat jubilej nacelnik

bat jubilej1

bat jubilej2

bat jubilej5

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520