-->

ЛАЗАР ЖДРАЛО ПОБЈЕДНИК ЈУБИЛАРНОГ 20. ФЕСТИВАЛА МЛАДИХ ГУСЛАРА У НЕВЕСИЊУ

12 avgust 2017

Побједник фестивала младих гуслара, до седамнаест година, који  је синоћ одржан у Дому културе у Невесињу је Лазар Ждрало из ГД „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева. Другопласирани је био Драгомир Максимовић из ГД „Старина Новак“ из Пала, а треће мјесто припало је Милошу Лучићу из ГД „Тешан Подруговић“ из Гацка.

Guslari2 

Овај фестивал одржава се двадесети пут у оквиру Невесињске олимпијаде.

У такмичарском дијелу програма публици се представило једанаест младих гуслара из Гацка, Требиња, Пала, Вишеграда и Источног Сарајева.

Прије почетка такмичења  минутом ћутања одата је почаст  младом гуслару Матији Радовићу из Пала, који је несрећно настрадао прије мјесец дана. Радовић је пет пута побјеђивао на фестивалу младих гуслара у Невесињу, а био је и шестоструки првак РС, те вицешампион на такмичењу младих гуслара свих српских земаља.

Осам првопласираних гуслара са овог такмичења учествоваће на Савезном првенству младих гуслара који се 2. септембра одржава у Подгорици.

Такмичење је отворио предсједник Савеза гуслара РС Вукота Говедарица нагласивши да у хришћанској српској традицији постоји Српска православна црква и гусле.

- Када гуслар гудало превуче настаје побожна тишина, зато су гусле српски инструмент који Срби највише поштују – рекао је Говедарица.

Он је младим гусларима поручио да са овог такмичења понесу завјет свих нас, да буду добри хришћани, Срби и гуслари, да буду као наш Матеја Радовић.

- Савез гуслара РС има велику обавезу да не заборави Матеју Радовића и да његово име заувијек обиљежимо и испишемо са једним трајним називом – истакао је Говедарица.

Guslari1

Побједник Фестивала Лазар Ждрало рекао је да је да ће наставити да гусла и да чува нашу традицију од заборава.

- Срећан сам што сам вечерас побиједио, ово је мој други наступ и прва побједа – додао је Ждрало .

Пехаре, медаље и новчане награде овогодишњим побједницима уручили су предсједник Савеза гуслара РС Вукота Говедарица, секретар Савеза гуслара РС Милан Никчевић и професор Момчило Голијанин.

У ревијалном дијелу програма наступили су гуслари Витомир Арсенић и Милош Паровић.

Организатори овог  такмичења су Савез гуслара РС и Гусларско друшво „Невесињска пушка“ из Невесиња.

У свом препознатљивом стилу програм је водио Миливоје Бештић, који је у току програма посјетиоцима изнио низ занимљивости о народним гусларима и гуслама које су очувале српску традицију кроз вијекове.

Публика у Невесињу имала је прилику да чује најљепше стихове наше народне поезије и ужива у звуцима овог древног инструмента.

Guslari3

Guslari4

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520