-->

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ ЗАГЛЕДАНА У СТИЈЕНУ“

06 april 2024

Народна библиотека Невесиње и Центар за културу ,,Небојша Глоговац“ организовали су синоћ промоцију књиге Неде Гудељ ,,Загледана у стијену“.

Пјесник Драгутин Паповић је истакао да је овај роман приказ борбе и стаменитости херцеговачке жене, као што је била игуманија Теодора и сама ауторка романа.

„На странице свог романа излила је најдубље емоције без устезања, што је данас ријеткост, и у томе и јесте вриједност и позитивна фаталност овог романа који се чита у даху“, нагласио је Паповић.

Историчар и кустос музеја Херцеговине Петар Милошевић је рекао да је књига писана као документарно историјска проза са много емоција у којој су вјеродостојно приказани сви важнији догађаји 20. вијека, као и духовни живот манастира који је био значајно историјско мјесто. Друга битна ствар јесте да је књига мемоарско биографског карактера, односно аутобиографског, упоредо пишући о себи и мати Теодори, додао је Милошевић.

Ауторка романа Неда Гудељ се захвалила домаћинима на добродошлици истакавши да је за Невесиње вежу посебне емоције. Додала је да је због огромне љубави и захвалности према игуманији Теодори и манастиру Дужи написала ову књигу, како би их сачувала од заборава. Осликала је манастирски живот у свој његовој овоземаљској борби и духовној љепоти, мјесту на којем се проналази и стиче мир. Ово дјело учвршћује вјеру свима који живе у Христу, али и онима који ка томе теже.

Објаснила је како је у књизи приказала своје проблеме и искушења са којима се сусретала, у нади да ће помоћи свима онима који пролазе кроз разне фазе свог живога и разна искушења. Крај књиге говори о упокојењу мати Теодоре.

,,Загледана у стијену“ је књига о животу мати Теодоре, игуманије манастира Дужи. Међутим, тек кад је завршила књигу, ауторка је схватила да је, не хтијући, описала цио свој живот, и себе. Говори о најдубљим промишљањима, хтијењима, недоумицама, искушењима и људским слабостима, а највише о свом дугогодишњем сазријевању поред мати Теодоре.

Књига се састоји из три дијела, подијељена по раздобљима од периода социјализма, преко болних и тешких година грађанског рата, па до поратних година, које су донијеле бројна искушења.

stijena2

stijena4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520