-->

ФЕСТИВАЛ У НЕВЕСИЊУ ОКУПИО МЛАДЕ ЧУВАРЕ ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

22 maj 2024

У Центру за културу „Небојша Глоговац“ синоћ је одржано финално вече Васкршњег фестивала српске народне и изворне пјесме "КОЛ'КО СНАГЕ ХУМСКА ЗЕМЉА ИМА".

Публика је испратила наступе 20 омладинаца који су интерпретирали најљепше изворне и народне пјесме, а трочлани жири и овог пута имао је тежак задатак, да изабере најбоље међу такмичарима.

Млади таленти из свих херцеговачких градова показали су велике музичке способности и љубав према традиционалној музици.

slika 2 fest 24

У програму овогодишњег фестивала учествовали су извођачи од 8 до 20 година који су подијељени у двије категорије: 

Побједница фестивала у категорији од 8 до 13 година је Марија Вртикапа из Гацка. Она је за интерпретацију пјесме „Ајде Јано“ добила највише гласова стручног жирија. Друга награда припала је Дуњи Михић из Невесиња, а трећа награда према оцјени стручног жирија иде у руке Дуње Давидовић из Гацка.

Највише гласова публике у млађој категорији добила је Јелена Радовановић из Невесиња.

slika 3 fest 24

У категорији од 14 до 20 година прву награду је освојила Анастасија Пајић из Требиња са пјесмом „Гора јечи“. Друга награда је припала Ивани Ђерић из Невесиња која је у овој категорији добила и највећи број гласова публике.Треће мјесто је заузела Марија Ратковић из Требиња.

Васкршњи фестивал је отворио начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић истакавши да ова манифестација има велики значај јер окупља омладину из читаве Херцеговине.

Директор Центра за културу „Небојша Глоговац“ Александар Вуковић је нагласио да је веома поносан на овај догађај који његује традицију српске народне и изворне пјесме.

„Задовољни смо јер смо створили услове да млади таленти могу изаћи на сцену и показати се пред публиком“, рекао је Вуковић.

Побједница фестивала у млађој категорији Марија Вртикапа није крила своје одушевљење што је освојила прво мјесто.

„Иако нисам очекивала да ћу побиједити, осјећам се одлично и стварно сам одушевљена. Било је много учесника, сви су били веома добри и из Невесиња носим лијепе утиске“, истакла је Вртикапа.

Требињка Анастасија Пајић, побједница у старијој категорији, каже да се музиком бави од малена и да јој је ова година изузетно успјешна.

„Имали смо много такмичења, а и ово вечерас је дивно, атмосфера је била прелијепа и публика је подржала сваког такмичара“, истакла је Пајић.

slika 5 fest 24

Кандидате на Васкршњем фестивалу оцјењивао је трочлани жири: професор соло пјевања Јелена Аничић, професор музике Јелена Килибарда и професор музичке културе Миљан Гутовић.

У ревијалном дијелу програма наступили су ученици Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ хармоникаши Срђан Спремо и Ђорђе Мањак, као и етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“.

Организатори ове традиционалне манифестације су: Основна музичка школа „Свети Роман Мелод“, Центар за културу "Небојша Глоговац" и Црквена општина Невесиње. Покровитељ фестивала је Општина Невесиње.

slika 1 fest 24

slika 13 fest 24

slika 7 fest 24

slika 6 fest 24

slika 8 fest 24

slika 9

slika 11 fest 24

slika 12 fest 24

slika 28 fest 24

slika 29 fest 24

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520