-->

БРАТИМЉЕЊЕ БАЛКАНСКЕ КОЗАЧКЕ ВОЈСКЕ И БОРС: ЧУВЕНОМ НЕВЕСИЊСКОМ КОМАНДАНТУ НОВИЦИ ГУШИЋУ УРУЧЕН ОРДЕН И ТИТУЛА КОЗАЧКОГ ГЕНЕРАЛА

12 februar 2018

У свечаној сали Руског дома у Београду потписана је повеља о братимљењу између Борачке организације Републике Српске и Савеза Козака Балкана – Балканске Козачке Војске. Потписници овог документа су предсједник Борачне организације Републике Српске генерал Миломир Савчић и главни атаман Виктор В. Заплатин.

Бесједу о Светом Сави говорио је водитељ овог свесрпског сабора, легендарни херцеговачки филозоф и пјесник Божидар М. Глоговац.

Након што су присутни могли да погледају промотивни филм на коме су представљене активности Балканске Козачке Војске госте је поздравио козачки пуковник (главни атаман за Србију, Црну Гору и Републику Српску) Војислав Видаковић. Он је у свом говору поздравио све пријатеље, посебно генерала Савчића наглашавајући да је повеља само симболичан протоколарни чин двије братске организације.

Kozaci1

Генерал Савчић и главни атаман Виктор В. Заплатин поздравили су присутне наглашавајући да су обје организације дубоко у својим коријенима упућене једна на другу.

Kozaci2

Војислав Видаковић уручио је Орден првог реда са златним мачевима Миломиру Савчићу, Виктору Владимировичу Заплатину (врховни атаман СКБ-БКВ) и чувеном невесињском команданту Новици Гушићу коме је додијељена и почасна титула козачког генерала.

Ордени су додијељени директору Руског дома Надежда Владимировна Кушћенкова, атаману козачког центра „Св. Петар Цетињски“ из Црне Горе Слободану Пејовићу, начелнику градске општине Црвени крст – Ниш Властимиру Петровићу, а постхумно и атаману козачког центра за југ Србије Савеза козака Балкана-БКВ Бранку Аврамовићу. Велику Атаманску грамату и почасни чин козачког капетана добио је потпредседник Борачке организације РС Војин Гушић.

Kozaci3

У културном дијелу програма наступио је најперспективнији херцеговачки гуслар Срђан Авдаловић који је казивао стихове о митровданском јунаштву невесињских бораца.

Публика је могла да ужива у наступу мјешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије, као и интернационалног фолклорног ансамбла „Перла“.

СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520