-->

ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА ЖИТОМИСЛИЋ

07 april 2018

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је данас литургију у манастиру Житомислић поводом манастирске славе Благовијести.

Владика Григорије је у бесједи навео да се у Јеванђељу читаном поводом празника Благовијести може чути порука "радуј се", а у Јеванђељу које се чита поводом празника Васкрсења Господњег "не бојте се".

"Шта данас у овој слави, у овом манастиру, на овом мјесту можемо љепше чути и шта је боље поновити него управо то 'не бојте се' и 'радујте се'. То нам данас доноси Свето Јеванђеље, то нам објављују анђели и Христос, то данас треба да прихватимо срцем и свим својим бићем. Која би то значајнија порука била у овом свијету пуном немира и страха, него 'не бојте се' у свијету пуном жалости и туге, него 'радујте се'", рекао је владика Григорије.

Он је поручио вјерницима да их не збуњују разни вијесници који говоре како у овом свијету влада неправда, немири, убиства, жалост.

"Иако је све то истина, немојте да њихова ријеч буде важнија од ријечи која долази одозго, која нам каже да се не бојимо и позива нас да се радујемо. Не бојте се браћо и сестре за своју егзистенцију, не бојте се од људи, не бојте се од стихија овога свијета, јер срце ваше треба да буде отворено за Бога и Божију ријеч, а онда ће не само ваше срце него и цјелокупно ваше биће бити приправно за све недаће које доноси немирно море овога живота. 'Не бојте се', говори Господ, 'јер ја побиједих свијет'. Зато, хришћани, пријатељи Божији, немојте да се плашимо свијета", нагласио је епископ захумско-херецговачки и приморски.

Игуман манастира Житомислић игуман Данило Павловић рекао је да је радостан што је сваке године у манастиру све више људи. "Благовијести су лијеп празник и сваке године све љепши. Овдје смо више од 15 година. Дошли смо на порушен манастир, а порушене су биле и куће и све остало. Људи су се вратили, обновили куће, обновили смо манастир. Оно што је најважније људи ово доживљавају као своју кућу. Та симфонија односа овдје постоји. То нам даје снагу и смисао да смо имали зашто да обнављамо манастир", поручио је игуман Данило.

Манастир Житомислић је у данашњем облику саграђен 1566. године у исто вријеме када и Стари мост у Мостару, а постоје докази да је саграђен и раније.

Порушен је до темеља 1992. године, а његова обнова почела је 2002. године и завршена је 2005. године, када га је освештао блаженопочивши патријарх српски Павле. Манастир Житомислић је прва православна богомоља која је обновљена у долини Неретве.

Манастир Житомилић налази се на пола пута између Мостара и Чапљине у истоименом мјесту. Један је од најстаријих и најзначајнијих православних манастира у БиХ и проглашен је за национални споменик.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520