-->

ШТА СУ СВЕ ВУЧИЋ И ДОДИК ОБЕЋАЛИ ХЕРЦЕГОВЦИМА?

11 april 2018

Предсједник Србије Александар Вучић боравио је протекла два дана у Херцеговини гдје је отворио Међународни сајам привреде у Мостару и имао низ састанака на високом политичком нивоу са предсједницима и премијерима земаља региона, али није заобишао ни Србе у Херцеговини. Заједно с Вучићем у Херцеговини је био и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Послао је поруке да је Херцеговина важна Србији, али и обећао финансијску помоћ конкретним пројектима.

Вучић и Додик, првог дана посјете у Херцеговини, у понедељак су обишли Саборну цркву Свете Тројице у Мостару која је у изградњи, те одржали састанак са владиком захумксо-херцеговачким и приморским Григоријем.

Вучић је обећао да ће Србија издвојити 300. 000 еура за обнову Саборне цркве с којима би се могли завршити груби грађевински радови. Финансирање остатка радова на себе је преузео предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У Мостару су предсједници одржали састанак и са Координацијом Срба која окупља девет српских удружења с подручја Мостара који су од Вучића и Додика затражили политичку подршку за рјешавање бројних проблема с којима се сусрећу и неравноправног положаја у Херцеговачко-неретванском кантону и граду Мостару.

Као приоритете истакли су рјешавање конститутивности у ХНК, те запошљавање Срба.

Вучић је истакао да Србија жели да помогне на конкретан начин, пројектима који су од виталног значаја и затражио од Координације да раде заједно и сложно на заштити и опстанку српског народа у Мостару.

Обећао је финансијску помоћод 125. 000 еура пројектима Срба у Мостару. На састанку је споменута изградња пута у насељу Дабићевина у Бијелом пољу код Мостара за коју ће бити издојено 43. 000 од наведених 125. 000 еура. Остатак новца удруженај ће договором распоредити на пројкете и манифестације које организују.

На истом састанку, Додик је казао да ће за пројекте Срба у Мостару и он издвојити 100.000 марака.

Вучић и Додик другог дана боравка у Херцеговини, након отварања сајма у Мостару, отишли су у Требиње гдје су обишли изградњу вртића “Србија“ у насељу Горца које са око милион марака финансира Србија, отворили су канцеларију Конзулата Србије, обишли Саборни храм, Херцеговачку кућу, те се на Тргу слободе обратили грађанима који су се окупили у великом броју.

Вучић се нашалио да “Миле паметно зна да тражи- не све одједном, већ једном кад дође у Београд, други пут када ја дођем у Требиње, мало у Мостару“.

Предсједник Србије је обећао 10 милиона марака за изградњу пута Тјентише – Фоча.“Ми ћемо да изградимо пут Тјениште- Фоча. Није то јефтино. Пет милиона марака ћемо одмах да издвојимо, па ћемо да наставимо с тим да би бам пут и до Вишеграда и до Србије био краћи и лакши“, навео је Вучић.

Србија ће дати 300. 000 еура за водовод у селу Баљци у Билећи, као и 400. 000 еура за изградњу духовног центра у селу Мркоњићи у Поповом пољу, које је родно мјесто Светог Василија Острошког.

Вучић је градоначелнику Требиња обећао два милиона еура за реконструкцију Старог града, од чега ће ове године бити уплаћено 800. 000 еура, а остатак након што буде урађен пројекат.

Ни Невесиње није остало “кратких рукава“, јер је Вучић обећао помоћ од 150. 000 еура за Дом културе у Невесињу који ће бити направљен у објекту садашње кино сале која је у јако лоше стању и која ће бити реконструисана и претворена у културни дом.

Вучић и Додик су на крају посјете вечерали са начелницима општина из источне и старе Херцеговине, епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, народним посланицима из ових општина, те премијером Републике Српске Жељком Цвијановић и министром индустрије Петром Ђокићем.

Вучић је нагласио да ће обећани новац стићи у року од седам дана и обећао и више помоћи. “Борићемо се да помогнемо још више, није ово све“, поручио је предсједник Србије.

Топ Портал

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520