-->

НАЈВЕЋЕ ЗНАЊЕ ЂАКА У ХЕРЦЕГОВИНИ

04 maj 2018

Рјешавање једначина и неједначина ове године најбоље је ишло малим матурантима из Херцеговине, који су били најбољи и на тестовима из српског језика.

Најмање знања из граматике имају ђаци деветих разреда из Добоја, док се с математиком највише муче ђаци из приједорске регије.

Показали су ово резултати екстерне провјере ученичких достигнућа, која је прошле седмице организована у свим основним школама у деветим разредима у РС.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС, казао је да су ученици деветих разреда имали екстерну провјеру достигнућа у 166 основих школа и пробу мале матуре у 21 основној школи.

“Задовољни смо што је на екстерној провјери достигнућа и проби мале матуре присуствовао велики број ученика. На екстерној провјери достигнућа из српског језика и књижевности је присуствовало 98,52 одсто ученика, а пробној малој матури 98,97 одсто, док је из математике не екстерној провјери достигнућа присуствовало 98,51 одсто, а на пробној малој матури 98,80 одсто ученика”, казао је Дамјановић.

Стевица Џогазовић, предсједник Актива директора основних школа Приједор, казао је да од када се одржава екстерна провјера достигнућа ђаци из Приједора показују слабије знање из математике.

“Мислим да ученици недовољно времена посвећују математици, чини ми се да им постаје баук”, казао је Џогазовић за “Независне”.

Он је додао да се ипак као добри математичари покажу у средњој школи.

“Математика у нашим школама је један од тежих предмета”, наводи Џогазовић.

Елвира Мијић, предсједница Актива директора основних школа добојске регије, казала је да не зна због чега су тако ниски резултати екстерне провјере ученичких достигнућа.

“Ученици су на вријеме добили задатке, наставници су радили с њима и није било задатака који су их могли изненадити”, казала је Мијићева.

Републички педагошки завод је 24. и 25. априла ове године ставио на провјеру знање свих малих матураната, и то из математике и српског језика и књижевности.

“За обављање овако сложеног посла кроз рад у комисијама за спровођење екстерне провјере достигнућа и пробне мале матуре, за исправљање радова и ревизију рада комисија било је ангажовано 2.567 наставника из цијеле РС”, казао је Дамјановић.

Поновио је да је проба мале матуре одржана у 21 основној школи у РС, а ђаци су показали боље знање из српског језика, односно 48,46 одсто, док је из математике то било 39,50 одсто.

“Резултати на пробној малој матури су мало слабији него на екстерној провјери достигнућа, јер су на екстерној провјери били сви задаци из збирке задатака, а на пробној малој матури двије трећине задатака је било из збирке задатака, док једна трећина није била из збирке задатака”, истакао је Дамјановић.

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520