-->

РТС: КАКО ЖИВЕ СРБИ У ДОЛИНИ НЕРЕТВЕ

13 maj 2018

Бијело Поље код Мостара, највећа је српска повратничка заједница у долини Неретве. Повратак је почео пре двадесетак година. Да би опстали у том крају и да би се вратли они који су га напустили током рата 90-их, неопходно је да добију статус конститутивног народа. Шта им је још потребно и како живе Срби у долини Неретве - проверавала је екипа РТС-а.

Повратком Милована Гатала, повратила се и зарасла земља. Уместо корова - никло је 25.000 струка јагода.

Милован Гатало из Бијелог Поља каже да живи од пољопривреде. "Од тога, нећу ваљда од пензије од 300 марака", рекао је Гатало и додао да је први у Бијелом Пољу почео то радити, као и да је још из Чачка доносио јабуке у врећама.

Први повратници још 2006. године у Дабићевину у Бијелом Пољу, били су Антељи. Кућа им је у рату срушена, а они су протерани. Уз донацију, обновили су дом.

"Само да будемо здраво, то нам је најважније, а ево пут нам је мало лош", рекла је Загорка Антељ из Дабићевине.

Даница Маврак из Дабићевине каже да се 90 одсто Срба вратило и да има необновљених кућа. Како каже, људи чекају донације, а финансијска ситуација је тешка. 

Од предратних 7.000 Срба, у Бијелом Пољу живот обнавља њих 1.000. Најмлађе смо затекли у школи, на часу веронауке.

"Вратио сам се кад сам пошао у школу, пре осам година", рекао је један од ученика. Девојчица каже да иде у музичку школу и свира клавир.

"Најбољи другови су ми је Џанан, Анадин и Недим", истакао је други ученик, а за једну ученицу човек је од непроцењиве вредности, без обзира које је вере и нације.

Проблем је што српска деца немају своју школу. Бирају да ли ће је похађати са Хрватима или Бошњацима. Имају само часове веронауке. Српски језик, историју и културу, сваке друге суботе, посебно уче у Културно-просветном друштву "Просвјета".

"И некако се ту посебно трудимо да сведочимо писмо Шантићево, културу Радуловићеву, историју Ћоровићеву и да деца буду баш богатија у тој различитости што иду у те друге школе, а опет и да негују и пре свега свој српски идентитет", каже Радивоје Круљ, вероучитељ и председник СПКД "Просвјета". 

Највећи проблем повратника је незапосленост. Више улагања и у инфраструктуру у овој месној заједници, неопходни су за бољи живот и опстанак.

Још једна од кућа која је унуштена ратних деведесетих, ускоро би требало да добије свој кров. У исто време један део пута у Бијелом Пољу треба да буде асфалтиран и то уз помо донације Владе Србије.

Радио-телевизија Србије

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=MEdv5_qMW0Q

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520