-->

ХЕ ДАБАР „МЈЕРКА“ 19 КОМПАНИЈА

25 jul 2018

Међународни јавни позив за финансирање и изградњу хидроелектране (ХЕ) Дабар привукао је пажњу великог броја свјетских компанија с обзиром на то да је до 20. јула, до када је био отворен, интерес за овај пројекат исказало њих чак 19, а које долазе из девет земаља.

"У питању су познате компаније из Кине, Француске, Шпаније, Турске, Италије, Бугарске, Чешке и САД", казао је Жељко Зубац, директор предузећа ХЕ Дабар.

Појашњава како је наредни потез након исказивања интереса добијање сагласности Владе за расписивање јавног позива у складу са Законом о јавно-приватном партнерству, гђе би била одабрана једна од 19 компанија с којом би у најкраћем периоду и по најповољнијим условима били изграђени објекти, а хидроелектрана пуштена у рад.

Према његовим ријечима, ако би све било по плану, то би се десило најкасније за четири године.

Подсјетио је како је вриједност овог пројекта око пола милијарде марака, а да је до сада само у припремне радове и ископ доводног тунела уложено 80 милиона КМ.

Иначе, пројекат изградње ове хидроелектране спроводе "Хидроелектране на Требишњици" (ХЕТ), које су и расписале јавни позив. У њему се наводи како је њена инсталисана снага 160 мегавата, а да пројекат подразумијева изградњу бране Пошћење с насипима и акумулационим базеном, цјевовод под притиском, машинску зграду с пратећим објектима и опремом, далековод за прикључење ХЕ Дабар, одводни канал кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабарско поље - Фатничко поље.

ХЕ Дабар би након изградње била потпуни власник хидроелектране, а кредит за урађене радове би се отплаћивао 15 година.

Припремни радови на овом постројењу су већ завршени. Изграђени су приступни путеви до будућих објеката, далековод за напајање градилишта електричном енергијом и систем за водоснабдијевање.

Урађен је и главни пројекат за све објекте, студија изводљивости и економске оправданости, а у завршној фази је процес експропријације земљишта за добијање грађевинских дозвола.

Хидроелектрана Дабар је најважнији енергетски објекат у систему "Горњи хоризонти", који спада у ред највећих инвестиционих пројеката у региону.

Пројекат предвиђа пребацивање вода из Гатачког и Невесињског поља, преко Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећког језера. Поред изградње ХЕ Дабар, овим пројектом предвиђена је градња и ХЕ Невесиње и ХЕ Билећа.

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520