-->

ВЛАДИКА ДИМИТРИЈЕ ОСВЈЕШТАО ТЕМЕЉЕ ХРАМА У ОРТИЈЕШУ

23 decembar 2018

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије освештао је данас темеље Храма Светог Стефана деспота и преподобне Евгеније у мјесту Ортијеш код Мостара.

Владика Димитрије рекао је да у бесједи окупљеним вјерницима да, градећи храм, изграђују себе, те да ће светињу у Ортијешу изградити љубав коју људи морају да граде међусобом.

"Зато смо се и помолили на темељима овог будућег храма, да он буде знак нашег јединства, братске љубави и поштовања. Нека би дао Господ да буде као што је било у вријеме првих хришћана. Они су живјели заједно, поштовали се, имали светост и врлину живота", истакао је владика Димитрије.

Он је окупљенима поручио да у Мостару имају право да се боре за своја грађанска, вјерска и духовна права, али да свим срцем морају да желе и афирмишу та права и другима.

Владика је напоменуо да се посебно у Мостару не смије увући у срце ни признак мржње, која као штит прави препреку за благослове.

"Ако градимо на мржњи све ће се брзо срушити, морамо да градимо на љубави", нагласио је владика Димитрије.

Парох благајски Бранимир Боровчанин, на чијој парохији се гради храм рекао је да је план да црква буде завршена до 1. августа наредне године.

Према његовим ријечима, храм се гради прилозима вјерника, те уз помоћ Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске које је и раније помогало многе пројекте.

"Сви људи одавде, али и пријатељи људи из Ортијеша, па и наши пријатељи других вјера и нација су безусловно и са великом љубави помогли да се гради овај храм", рекао је Боровчанин и додао да је ово други храм који се изнова гради на подручју Мостара.

Он је напоменуо да је идеја о изградњи цркве потекла од мјештана Ортијеша, једног од највећих и најорганизованијих повратничких насеља у долини Неретве, а да је благослов за градњу дао тадашњи владика захумско-херцеговачки Григорије, а потом је подржао и нови владика Димитрије.

Боровчанин каже да у јужном дијелу Мостара има око 350 православних домова, од чега је стотињак у Ортијешу, те да у већини живи подмладак.

Пројектант цркве Ранко Окука навео је да ће се храм градити у уникатном стилу цркве ротонде и да у Епархији захумско-херцеговачкој има само још један такав у Невесињу.

"Првобитна идеја била је да се изгради капела, али смо схватили да овај народ и ово мјесто заслужују да имају лијеп храм", навео је Окука.

Мјештанин Давор Шупљеглав каже да је изградња цркве од великог значаја и да се нада да ће допринијети заједништву.

Бојан Црногорац, који је један од донатора, рекао је да ће бити основано и удружење које ће бринути са новорођенчад са подручја Ортијеша и Лакшевина.

Црногорац је рекао да се увијек радо враћа у своје мјесто, одакле су га пословни путеви одвели у Милиће, те истакао да ће се сада бар једном годишње моћи окупити око храма.

На освештању цркве био је присутан велики број мјештана Ортијеша, те начелници општина Невесиње Миленко Авдаловић и Источни Мостар Божо Сјеран.

У Мостару су послије рата обновљене све цркве, а у току је обнова Саборне цркве Свете Тројице.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520