-->

У МОСТАРУ ОБИЉЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

16 februar 2019

Поводом 15. фебруара - Дана државности Србије, Генерални конзулат у Мостару организовао је вечерас свечани пријем.

Конзул Марија Бакоч истакла је, обраћајући се окупљенима, да је Сретење један од најбитнијих датума у историји савремене Србије којим она прославља двије вриједности - слободу и српску државу.

Она је подсјетила да је на данашњи дан 1804. године донесена одлука о подизању Првог српског устанка, који је био највећи организовани народни бунт у историји против Османског царства, једне од највећих и најдуготрајнијих империја. 

"На Сретење, 1835. године у Крагујевцу је донесен и под заклетвом потврђен први Устав књажевства Србије – Сретењски устав. Tо је био један од првих демократских устава у Европи, који означава и почетак самосталне српске државе. У њему су изражене потребе просвећеног српског друштва и слободоумне идеје, које су поставиле темеље модерне државе каква Србија данас јесте", навела је Бакочева.

Она је истакла да је, упркос често тешкој историји, несаломиви слободарски дух српског народа, успио да очува независност, интегиртиет и суверенитет своје државе, за коју је дао велике жртве. 

Бакочева је навела да су у очувању државе, осим велике воље њеног народа, предвођеног истакнутим државницима, интелектуалцима, војним стратезима, велики допринос дали својим знањем, искуством и досљедношћу дипломате Србије, као што су Стојан Новаковић, Милош Црњански, Растко Петровић, Јован Дучић, Бранислав Нушић, Милан Ракић, Иво Андрић и многи други, који су радили у најбољем интересу своје државе и народа.

"Србија је данас, водећи се начелима и идеалима слободе, равноправности, напретка и развоја, чврсто опредијељена за регионалну сарадњу и унапређење добросусједских односа. У том духу, Генерални конзулат Србије у Мостару ће и даље бити посвећен јачању економске, културне, научне и спортске сарадње Републике Србије и БиХ, у корист свих грађана наше двије земље", поручила је Бакочева.

prijem 44

Пријему је присуствовао амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, мостарски муфтија Салем Дедовић, те представници свих вјерских заједница, министри у Влади Херцеговачко-неретванског кантона, градоначелник Мостара Љубо Бешлић, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, те привредници и личности из јавног живота Херцеговине.

Пријем је одржан у Владичанском двору у Мостару, а у пригодном програму наступио је Велимир Бланић, професор глуме на Академији умјетности у Бањалуци и пјевачка група Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле".

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520