-->

ВЛАДА СРПСКЕ ПРЕУЗИМА СВЕ ТРОШКОВЕ ПОРОДИЉСКОГ БОЛОВАЊА

19 avgust 2019

Влада Републике Српске ће од идуће године финансирати 100 одсто породиљског боловања, чиме ће послодавци бити у потпуности растерећени. Измјеном и допуном Закона о дјечијој заштити желимо унаприједити пронаталитетни карактер, односно стимулисати рађање дјеце, каже министар Ален Шеранић.

"То је мјера коју Влада РС сходно потпису Меморандума о послодавцима реализује. Ми смо прошле године усвојили мјеру која се односила на 80 одсто поврата за породиљско боловање, а ове године је предвиђена измјена и допуна Закона о дјечијој заштити у којој ћемо 100 одсто да враћамо тај износ и то је мјера у којој Влада са послодавцима размишља о аспектима демогрфске политике", рекао је Шеранић.

Послодавци се годинама жале како не могу да “финансирају наталитет Републике Српске” и да то треба да ради држава. Сада када их само неколико мјесеци дијели од тога, нова законска рјешења прихватају раширених руку.

"У сваком случају ће бити помоћ послодавцима, поготово оним који запошљавају већински женску радну снагу, али то је нешто што је сасвим нормално и оправдано. Не може се терет наталитета пребацивати на раднике у реалном сектору, поготово на оне гране које запошљавају женску радну снагу. У сваком случају то је један од добрих потеза Владе који мора дати неке резултате", истиче Драгутин Шкребић, из Уније удружења послодаваца.

Трудничко боловање више неће бити препрека за пријављивање радница, надају се из Удружења “Четири плус”. Јован Радовановић каже да све што може охрабрити младе људе на проширење породице и останак на овим просторима је добродошло.

"То је требало и прије 10-15 година урадити, јер доста младих брачних парова није се усуђивало, односно поједине жене се нису усуђивале да затрудне, јер чим затрудне добију отказ", рекао је Радовановић.

Ово су само неке од мјера за стимулисање рађања дјеце. Република Српска ће ускоро добити и први Закон о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње у коме ће, између осталог, бити уведено и то да лијечење неплодности може искоритстити и жена која је пунољетна, пословно способна, а није удата.

 

АТВ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520