-->

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ: ЧЕСТА ПИТАЊА И ОДГОВОРИ ТОКОМ АКТУЕЛНЕ СИТУАЦИЈЕ

11 maj 2020

Грађани Републике Српске свакодневно постављају питања из различитих области у вези са новонасталом ситуацијом изазваном појавом вируса корона, а одговоре на иста припремају надлежна Министарства и институције Владе.

Сви који имају недоумице у вези са актуелном ситуацијом, могу да пишу на адресу Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

У наставку прочитајте нека од најчешћих питања и одговоре која су пристизала на адресу Министарства просвјете и културе Републике Српске.

ПИТАЊЕ: Да ли ће бити организоване ексурзије и школе у природи?

ОДГОВОР: На приједлог Министарства просвјете и културе Републике Српске, Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о одгађању екскурзија и школа у природи за основне и средње школе у Републици Српској које су планиране у априлу, мају и јуну 2020. године.

Новац који је до сада у цјелости или дјелимично уплаћен за поменуте активности биће сачуван и искориштен када се за то стекну одговарајући услови.

ПИТАЊЕ: На који начин ће бити вреднована настава на даљину?

ОДГОВОР: Упутством о праћењу, вредновању и оцјењивању ученика приликом извођења наставе на даљину прописано је да се праћење, вредновање и оцјењивање ученика може вршити путем писаних и усмених провјера знања, на начин и у обиму у којем је то могуће приликом наставе на даљину.

Писмена провјера знања подразумијева провјеру знања ученика путем низа задатака објективног типа, одабране теме за рад, есеја, виртуелног групног рада, презентације, истраживачких задатака и других начина писаних провјера знања.

Оваква врста комуникације између наставника и ученика може се вршити путем електронске поште, дигиталних платформи за учење на даљину или употребом других сервиса за размјену порука.

ПИТАЊЕ: На који начин се ученици завршних разреда основних школа могу упознати са жељеним занимањима које им нуде средње школе?

ОДГОВОР: Путем андроид апликације "Водич кроз занимања" ученици завршних разреда основних школа, као и њихови родитељи, могу се информисати о жељеним занимањима.

"Водич кроз занимања" креирали су ученици у сарадњи са Министарством и садржи податке из овогодишњег плана уписа ученика у прве разреде средњих школа за школску 2020/21. годину, као и описе занимања, те статистичке податке о потребама тржишта рада.

Ова апликација се може преузети бесплатно и доступна је на: https://play.google.com/store/apps/details?id=vladars.ministarstvoprosvjete.coordinatortablayout

ПИТАЊЕ: На који начин је организована обука кандидата у ауто-школама?

ОДГОВОР: У складу са Приједлогом постепеног ублажавања мјера за спречавање ширења вируса SARS-CoV-2 у Републици Српској, те Закључком Владе о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, Завод за образовање одраслих Републике Српске сачинио је приједлог организовања оспособљавања кандидата за возаче, као и провођења испита из познавања прописа о безбједности саобраћаја, из познавања пружања прве помоћи и провођења испита из управљања моторним возилом.

Извођење теоретске наставе за кандидате који се оспособљавају за возача потребно је радити у складу са сљедећим мјерама:

– Организација рада усклађена са радом свих субјеката услужних и занатских дјелатности чије обављање захтијева непосредан контакт са корисницима, у временском периоду који не нарушава трајање полицијског часа, уколико одлукама локалних заједница нису прописане рестриктивније мјере, што важи од 11. до 25.05. 2020. године;

– Одржавање физичке дистанце од два метра приликом извођења наставе;
– Максимална величина групе 10 кандидата уз обавезно одржавање прописане физичке дистанце;
– Обавезно ношење маске и рукавица од стране кандидата и предавача;
– Обавезна дезинфекција простора и површина у складу са препоруком Института за јавно здравство Републике Српске.

Оспособљавање из управљања моторним возилом потребно је вршити у складу са сљедећим мјерама:

– Организација рада усклађена са радом свих субјеката услужних и занатских дјелатности чије обављање захтијева непосредан контакт са корисницима, у временском периоду који не нарушава трајање полицијског часа, уколико одлукама локалних заједница нису прописане рестриктивније мјере, што важи од 11. до 25.05. 2020. године;
– Обавезно коришћење маске и рукавица за кандидата и инструктора вожње;
– Обавезна дезинфекција возила у складу са препоруком Института за јавно здравство Републике Српске.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520