-->

ПРОСЛАВЉЕН ВИДОВДАН, КРСНА СЛАВА ВОЈСКЕ РС

28 jun 2020

Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ прослављен је данас широм Српске, а у Требињу је одржана централна прослава.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је крсну славу и истакла да су овим окупљањем у Требињу показали јединство, да поштују важне датуме из прошлости и да су загледани у све оно што треба да се ради у будућности.

Цвијановићева је као чињеницу истакла да се овај важан датум обиљежава широм Републике Српске на различитим локацијама сваке године.

- То заправо показује нашу опредијељеност да покажемо поштовање управо у свим дијеловима Републике Српске према онима који су стварали Српску, бранили њену слободу, бранили наше право на живот и наше право на будућност - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је обавеза институција да поштују све оно важно из прошлости, али и да повеже прошлост са будућношћу и нађе прави пут.

- Сигурна сам да онда кад смо заједно и кад смо окупљени око заједничких интереса, а то је првенствено Република Српска, јака, стабилна, одговорна, која зна шта хоће, која може да организује свој живот, одговори на политичке, економске и сваке друге изазове, онда знам и да смо увијек ту да испунимо те циљеве - навела је Цвијановићева.

Она је истакла захвалност свима који су дали своје животе, као и свима који су доносили тешке политичке одлуке у тешким временима у прошлости.

- Ово је дан да пошаљемо поруку да ћемо у будућности, једнако одговорно, гледати и носити се са свим изазовима које нам та будућност може донијети - поручила је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да Срби никада у својој историји нису били освајачка војска већ да су бранили своја огњишта, породице, традицију, државу, а то чине и данас.

Вишковић је данас у Требињу честитао Видовдан, крсну славу Трећем пјешадијском  пуку уз напомену да он баштини традицију Војске Републике Српске која је стварала Српску у којој се данас ужива у слободи.

Он је додао да о томе свакодневно треба да воде рачуна они који представљају институције Републике Српске, као и да сваки дан да јачају Српску, те да нико, на било којој позицији, ниједног момента не смије било шта да уради што би било на њену штету. Вишковић је напоменуо да се не смије дозволити да се било шта заборави од онога што је херојски рађено у протеклим годинама, а поготово задњи одбрамбено-отаџбински рат.

- Нисмо ми данас случајно у Херцеговини. Херцеговина заслужује да се помене на данашњи дан јер су овдје вођене посебно тешке битке гдје је непријатељ био десетине пута надмоћнији, али само захваљујући нашој одлучности да бранимо своја огњишта и породице није успио да освоји ни педаљ српске земље - истакао је Вишковић и изразио наду да ће тако и будућности остати.
Према ријечима Вишковића, Видовдан је датум који је од Косова до данас светиња за српски народ.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је Видовдан празник који шаље бројне поруке о херојству, слободи и слози српског народа.

- Видовдан нам шаље поруку у лику Милоша Обилића да Срби никада не заборављају херојство и јунаштво својих сународника који животе дају за слободу српског народа - рекао је Савчић

И он је сагласан да је Видовдан један од најзначајнијих датума у српској историји.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић подсјетио је да српски народ никада није био за рат, али да се увијек одлучно супротстављао сваком ко је покушавао да угрози његов опстанак.

- Тако је данас – нисмо за рат, али јесмо за слободу. За слободу смо спремни да жртвујемо и свој живот - истакао је Ћурић и додао да се свих жртава треба сјећати не само данас него и током цијеле године.

Командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ Милан Радојчић честитао је крсну славу војницима и официрима.

У  храму Преображења Господњег у Требињу служена је света архијерејска литургија и помен погинулим српским борцима од Косова до данас. Положено је и цвијеће на Споменик браниоцима Требиња.

Литургију је служило Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачи Димитрије, а присутни су били Цвијановићева, Вишковић, делегација Народне скупштине, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић и представници Трећег пука.

Након литургије служен је парастос за све српске војнике погинуле од Косовског боја до данас.

Због прописаних епидемиолошких мјера овогодишња прослава крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског пука обиљежава се скромније у односу на претходне године.

Цвијановићева и Вишковић су у разговору са владиком Димитријем у Требињу истакли значај Видовдана у српској историји.
Сусрет званичника Српске са епископом одржан је пред Епархијским домом, а присути су били и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520