-->

МОГУЋЕ УВОЂЕЊЕ РЕСТРИКТИВНИЈИХ МЈЕРА У ИСТОЧНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ

06 jul 2020

 

Ако епидемиолошка ситуација на подручју Источне Херцеговине не буде повољнија, у наредном периоду је могуће увођење рестриктивнијих мјера, речено је данас у Требињу након састанка министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, начелницима осталих источнохерцеговачких општина и директорима регионалних болница.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња је истакао да је на састанку закључено да се на подручју Херцеговине епидемиолошка ситуација адекватно прати.

„Дата нам је могућност да процијенимо да ли ћемо у наредном периоду доносити рестриктивније мјере на нивоу града, општине, Херцеговине или чак регионално, ако сматрамо да би Град Требиње и општине требало да донесу јединстване мјере. Ситуација се промијенила у посљедњих пет-шест дана због великог броја заражених на подручју источне Херцеговине, нарочито у Љубињу и Билећи“, рекао је Ћурић.

Он је рекао да ће уколико буде потребе бити проширени капацитети Болнице Требиње за пријем ковид позитивних пацијената.

Ћурић је навео да је на састанку разговарано и о туристичким посјетама које су посљедњих дана честе у нашем граду, те колико је важно да се туристи придржавају свих прописаних мјера.

„Велики је број туриста присутан у Требињу, пратићемо да ли се они придржавају свих прописаних мјера. Циљ нам је да привреда и туризам живе у нашем граду. Али и даље нам је приоритет здравље људи. Надамо се да ћемо успјети то да избалансирамо, да задржимо привреду али и да сачувамо здравље људи“, рекао Ћурић.

Sreanic TB 2

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић је истакао да је епидемиолошка ситуација на подручју Источне Херцеговине компликованија посљедњих дана због повећаног броја обољелих.

„Нормално је да се повећава и број лица која су у ризику да оболе од средње тешких и тешких компликација саме болести. То се управо и десило у Херцеговини и са тог аспекта другачија је слика него што је то сада у остатку РС. Пратимо стање у болницама и то нам је показатељ како се понашати према поједином подручју. Зато сам у Херцеговини да поразговарамо и да у договору и заједничким снагама можемо грађанима пружити адекватну здравствену заштиту“, рекао је Шеранић.

Он је истакао да је и даље неопходно радити на едукацији становништва о неопходности поштовања прописаних мјера, те како се понашати у самоизолацији и изолацији.

„Очекујемо од локалних медија и стручних лица из здравствених установа да они буду ти који ће свакако становништву давати упутства како да се понашају како би епидемиолошка слика била боља“, навео је он.

Ресорни министар је истакао да је на данашњем састанку договорено да се помогне Дому здравља Љубиње с обзиром да су здравствени радници на измаку снага.

„Очекујем да ће овај притисак у тој општини у наредних неколико дана разријешити“, додао је.

Договорено је да руководство болнице у Невесињу уради процјену шта би било неопходно да се стари објекат болнице у овој општини стави у функцију ковид болнице.

„С обзиром да тамо постоји и гинеколошка и хируршка сала које би свакако требало обновити и реновирати, требало би да видимо како и на који начин обезбиједити људство за ту врсту рада, с обзиром да би та болница била регионалног карактера. То смо договорили како би се припремали за наредну сезону, и за ово подручје“, рекао је Шеранић.

Разматрана је и могућност поновног увођења карантина.

„Свуда је пракса да лица без симотома иду у кућну изолацију. У случају да лице не може да обезбиједи услове за самоизолацију - на кризним штабовима је да нађу адекватан смјештај. Уколико буде потребе за карантин опет је на градоначелницима и начелницима да донесу такву одлуку уз подршку републичког штаба“, рекао је министар.

Речено је и да ће Институт за јавно здравство РС урадити процјену ризика за сваку општину и град о појави корона вируса како би се знало на који начин би у наредном периоду могли да поступају локални кризни штабови.

Радио Требиње

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520