-->

ДОДИК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРБА: ВЈЕРУЈЕМ ДА ЋЕМО УЧЕСТВОВАТИ У НОВОЈ ВЛАСТИ У МОСТАРУ

08 septembar 2020

 

У Мостару је одржан састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима Срба у овом граду.

На састанку је разговарано о наступу на предстојећим локалним изборима у Мостару, који ће бити одржани 20. децембра. Носилац заједничке српске листе листе "Остајте овдје заједно за наш Мостар" биће Велибор Миливојевић.

Додик је обећао помоћ и подршку да би Срби били адекватно заступљени у Мостару и наступили као релевантан фактор на политичкој сцени овог града.

Он је навео да су Срби ранијих година били монета за поткусуривање, али да не желе више да буду.

- Овај пут, и радостан сам због тога, то није случај. Нема предизборне приче о томе. Идемо да окупимо довољан број људи и вјерујем да ћемо бити фактор који ће учествовати у расподјели нове власти у Мостару - рекао је Додик.

Додик је рекао да је у Мостару 1991. било више од 20.000 Срба, а према посљедњем попису око 4.000. Истакао је да је српска заједница у овом граду снажно девастирана, те да су у ратном периоду затрти сви облици српског националног битисања.

- Српска заједница се полако враћала све вријеме захваљујући Српској православној цркви и политичким факторима и партијама које су готово у немогућим условима били присутни у различитим облицима. Наша удружења овдје имају значајан печат. Сада смо у новој ситуацији, удружени у напорима Републике Српске, Србије и наше заједница да завршимо наш храм овдје до краја године - рекао је Додик.

Носилац листе Велибор Миливојевић рекао је да је посебно захвалан на јединству и подршци коју су Срби добили од Додика.

- Само овако уједињени око овог великог циља имамо шансу и ми ћемо је искористити да обезбиједимо пуно бољи живот нашој заједници у Мостару - рекао је Миливојевић.

Састанку у Мостару присуствовали су представници мостарског СНСД-а и СДС-а, Изборног штаба листе "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар", те представници Српске православне цркве из Мостара.

Српски члан Предсједништва БиХ је почетком јула, уочи усвајања измјена Изборног закона БиХ у вези са Градом Мостаром, окупио представнике српских странака и удружења, те представнике СПЦ са којима је усагласио ставове које ће српски парламентарци заступати када је у питању Мостар.

Тада је договорено да Срби у Мостару на локалним изборима, који ће у овом граду бити одржани након 12 година, наступе јединствено са заједничком листом на којој ће бити окупљени представници странака и удружења, а иза које ће стати СНСД и СДС.

Крајем августа формиран је Изборни штаб листе "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар" са којом ће Срби, први пут након рата, покушати изабрати своје представнике у Градско вијеће Мостара.

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520