-->

НА ТЕСТУ ЗНАЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ И СРПСКОГ ЈЕЗИКА

06 mart 2017

Ученици деветих разреда основних школа у Републици Српској увелико се припремају за полагање тестова из српског језика и математике, који ће се пред њима наћи 25. и 26. априла.

Циљ овог тестирања, које представља корак ка увођењу мале матуре, јесте да буде утврђено колики је ниво знања из ових предмета којима су ученици овладали на крају основне школе. Екстерно вредновање ученичких постигнућа, као и претходних година, спроводиће Републички педагошки завод, а провјера ће се обављати у свих 187 основних школа.

- Вредновањем знања из математике биће обухваћено 10.172 ученика, док ће тест знања из српског језика радити 9.975 ђака - рекао је директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

Он је истакао да су сетови задатака из ова два предмета објављени на интернет страници Завода, те да је обавеза предметних наставника да ученицима дају упутства како могу доћи до задатака, да би се припремили за екстерну провјеру.

- Екстерна провјера постигнућа из српског језика и математике у деветом разреду спроводи се од 2013. године, на начин да се сваке године повећава број школа обухваћених провјером. Ученици су сваке године постизали боље резултате - рекао је Дамјановић, нагласивши да ове године очекује најбоље резултате до сада, што ће, како каже, бити добра припрема за увођење мале матуре.

Дамјановић додаје да резултати ове провјере неће утицати на упис ученика у средњу школу, јер је ријеч о експерименталној фази, те да ће резултати мале матуре, када буде уведена, утицати на упис у средње школе.

Предсједник Актива директора основних школа приједорске регије Стевица Џогазовић истиче да се ученици деветих разреда увелико припремају за екстерну провјеру знања.

- Наставници српског језика и математике кроз редовну и додатну наставу обрађују са ученицима задатке које је Републички педагошки завод објавио на својој страници, да би били спремни за провјеру у знања у априлу - рекао је Џогазовић и додао да је екстерно вредновање заправо припрема за увођење мале матуре.

Предсједник Актива директора основних школа на подручју Прњавора, Српца, Градишке и Лакташа Радослав Савановић каже да су ученици и наставници упознати са термином тестирања, те да се свакодневно припремају да би постигли што боље резултате на провјери.

- Тестови садрже градиво од шестог до деветог разреда, а знање ученика у прошлој години након овог тестирања било је нешто боље из српског језика него из математике - рекао је Савановић.

Провјера осталих ђака

Поред екстерне провјере постигнућа из математике и српског језика у деветом разреду Републички педагошки завод је планирао да до краја школске године обави провјере знања и осталих ученика.

Провјераваће се знање из предмета:

- Српски језик - за ученике петог разреда основне и четвртог разреда средње стручне школе

- Математика - за ђаке у петом разреду

- Енглески језик - у другом разреду опште гимназије

- Основи информатике - у првом разреду гимназије општег смјера

- Историја - у првом разреду средњих стручних школа

- Физика - у трећем разреду гимназије

- Машински материјали - у првом разреду машинских техничара

- Књиговодство - у трећем разреду средње економске школе у занимању економски техничар

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520