-->

ОСОБЕ ЗА ИНВАЛИДИТЕТОМ ПОСЕБНО УГРОЖЕНА КАТЕГОРИЈА ГРАЂАНА У ВРИЈЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

04 decembar 2020

Особе са инвалидитетом посебно су угрожена категорија грађана у вријеме пандемије ковида19 – упозорили су данас из Центра за координацију и подршку лицима са инвалидитетом источне Херцеговине.

На прес конференцији поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, предсједник ове регионалне кровне организације Бранимир Таминџија напоменуо је да су мјере заштите од пандемије додатно отежале свакодневни живот особа са инвалидитетом, док је подршка овој популацији била спора, због чега су се често осјећали заборављеним и препуштеним себи и својим породицама.

„Мјере заштите од пандемије – попут социјалне дистанце и самоилозације - могу бити неизводљиве за оне који се ослањају на подршку других - да једу, да се обуку или окупају. Многе особе са инвалидитетом зависе од услуга које су тренутно обустављене и можда немају довољно новца да направе залихе лијекова, хране или приуште додатне трошкове испоруке на кућну адресу“, казао је Таминџија.

У доба пандемије, додао је он, кључно је да информације о корона вирусу буду доступне свима и на свим језицима, у чему се, тврди он, није довољно водило рачуна када су у питању глувонијеме или слијепе и слабовиде особе.

„Кампање обавјештавања јавности и ширења информација морају бити доступне јавности и на знаковним језицима, као и на приступачним облицима и форматима који обухватају дигиталну технологију, титловање и слично“, казао је предсједник Центра за координацију и подршку лицима са инвалидитетом источне Херцеговине.

Као угрожена популација, каже Таминџија, особе са инвалидитетом треба да буду укључене у креирање мјера, барем кроз телефонске консултације са кризним штабовима.

Говорећи о плановима Центра за координацију и подршку лицима са инвалидитетом источне Херцеговине, члан овог удружења Милица Ијачић указала је на потребу израде јединствене базе података свих особа са инвалидитетом са подручја регије.

„Такође, на подручју града Требиња потребно је урадити акциони план из области инвалидности као и план запошљавања ових особа у свим локалним заједницама регије“, напоменула је она.

У центру напомињу да су успјели да се самоорганизују и помогну многим социјално угроженим и породицама особа са инвалидитетом, које су због ограничења у вријеме пандемије требали помоћ заједнице.

РАДИО ТРЕБИЊЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520