-->

МАЛА МАТУРА У СРПСКОЈ ОВЕ ГОДИНЕ УПРКОС КОРОНИ

21 januar 2021

Експериментална мала матура у 187 основних школа у РС биће организована око 10. јуна, потврдио је за "Независне" Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода РС.

Додао је да би до краја јануара на сајту Педагошког завода РС требало да буду постављене и збирке задатака из предмета из којих ће се вршити провјера знања, а то су српски језик, математика, а од ове године и језик бошњачког народа за дјецу која изучавају тај језик.

"Будући да је сада епидемиолошка ситуација колико-толико повољна те да ђаци наставу похађају у учионицама, одлучили смо да се ове године експериментална мала матура спроведе око 10. јуна. Један дан би требало да буду тестирања из математике, други дан из српског језика, а ове године први пут и из језика бошњачког народа", казао је Дамјановић.

Како каже, Републички педагошки завод предложио је одржавање још једне експерименталне мале матуре због тога што ђаци у мају прошле године из епидемиолошких разлога нису могли да буду тестирани на овај начин у претходној школској години.

Данијела Мрда, предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске регије, казала је за "Независне" да се у њиховој регији ситуација што се тиче вируса корона стабилизује.

"Мислим да је добро и квалитетно да дјеца уђу у приступање полагања мале матуре ако нам то епидемиолошке прилике дозволе у складу са препорукама надлежног министарства, али свакако и Републичког педагошког завода", казала је Мрда.

Додала је да су школе у овом дијелу РС и ранијих година спроводиле експерименталну малу матуру, осим прошле године, када ђаци од марта нису наставу похађали у учионицама усљед појаве вируса корона

"Не видим разлог због којег то не би било могуће ове године, ако они који су задужени за процјену епидемиолошког стања донесу такву одлуку", истиче Мрда.

Према њеним ријечима, школе су спремне да одговоре на један таква изазов те, како каже, сигурна је да ће и епидемиолошка ситуација дозволити да се тестира знање ученика деветих разреда, а да се не угрози њихово здравље.

"Мала матура је важна за матуранте из више разлога, јер се на један нови начин приступа полагању задатака различитог нивоа сложености, на један нови начин се припремају уопште на такав тип рјешавања задатака и у овом процесу, када улазимо у провјеру ПИСА тестирања и свих других тестирања о којима се говори, мала матура је први и најозбиљнији корак ка реализацији свих других тестирања која су пред нашим ученицима", каже Мрда.

Додала је да РС има сигурно и знање, и вјештине, и људе који су се обучили да спроведу малу матуру.

Драгиша Грмуша, директор Основне школе "Иван Горан Ковачић" из Бањалуке, истиче да је добро да се спроведе мала матура у школама у РС.

"Прошле године ђаци завршних разреда остали су ускраћени за полагање тестова из мале матура, па се надамо да ће ове године то да се реализује те да ће епидемиолошка ситуација то дозволити", казао је Грмуша за "Независне".

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520