-->

УКУПНО ПОВЕЋАЊА ПЛАТА ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВУ ИЗНОСИЋЕ ОСАМ ОДСТО

19 maj 2021

Укупно повећања плата запослених у здравству износиће до осам одсто, саопштено је данас из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

- Очекују се и законске измјене које ће омогућити повећање износа неопорезивог дијела плате у Републици Српској - истиче се у саопштењу.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је на састанку упознао представнике синдиката у здравству са информацијом да је Влада Републике Српске предузела напоре и уважавајући значајан допринос који су запослени у јавним здравственим установама у Републици Српској дали у борби против пандемије вируса корона, пронашла могућност да свим запосленим у јавним здравственим установама повећа плате за шест одсто, изузев директора ових установа за које је планирано повећање од три одсто.

- То чини годишње бруто увећање за плате запослених у здравству од око 20,5 милиона конвертибилних марака - наводи се у саопштењу Министраства здравља Српске.

Разговарано је и о новим моделима увећања накнада за дежурства, као и раздвајању категорија активне од пасивне приправности, што ће, такође, бити регулисано новим Законом о платама запослених лица у јавним здравственим установама у области здравства Републике Српске.

Шеранић је о овим темама разговарао са представницима Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске, а о закључцима састанка обавијештени су и представници Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске и Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске који из оправданих разлога нису били у могућности да присуствују састанку.

- Подсјећамо да је Влада Републике Српске претходно омогућила раст плата запослених у области здравства кроз повећање цијене рада са 135 на 145 конвертибилних марака, од октобра 2019. године, a у сарадњи са синдикатима у овој области - додаје се у саопштењу.

Такође, институције Републике Српске су уважиле велике напоре радника у здравству у Републици Српској у току пандемије вируса, те су у прошлој години, уз редовну плату, запосленима исплаћене и једнократне новчане накнаде од по 1.000 конвертибилних марака.

У Министарсту здравља исоцијалне заштите данас је одржан састанак са представницима синдиката у здравству гдје их је министар Ален Шеранић информисао о могућностима и новим моделима за повећање плата запослених у јавним здравственим установама и доношењу новог Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске.

 

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520