-->

ЗИЈЕМАЉЦИ САЧУВАЛИ ТРАДИЦИЈУ И СЈЕЋАЊА НА ПРЕМИНУЛЕ СРОДНИКЕ

29 avgust 2021

На Зијемљима је данас одржан традиционални народни сабор који је окупио велики број мјештана, гостију и људи коју вуку коријене из овог планинског херцеговачког мјеста. Ни лоше временске прилике нису омеле Зијемаљце да присуствују богослужењима, поразговарају са пријатељима и оживе сјећања на претке који су на ове просторе населили прије два вијека.

Свету литургију у Цркви светих мученика служио је мостарски свештеник Душко Којић. Након богослужења, код Спомен обиљежја погинулих бораца у протеклом отаџбинском рату одржан је парастос, а делегација општине Источни Мостар положила је цвијеће.

Којић је поручио вјерницима да буду смиреног духа, милостиви и чистог срца, указујући да је такве људе Христос назвао блаженима.

̶ Данашње Јеванђеље поучава нас да се вратимо себи и да будемо људи, као што је то говорио патријарх Павле  ̶  истакао је Којић.

Zij 2

Сабор на Зијемљима уз краће прекиде одржава се прве недјеље након Велике Госпојине више од једног вијека. Мјештани су се након напорних радова око сакупљања љетине састајали да поразговарају са пријатељима, запјевају и надмећу у соколским дисциплинама. И током данашњег саборовања Зијемаљци су са наглашеним емоције причали о завичају и присјећали се некадашњих времена.

Јован Антељ је повратник у мостарском насељу Потоци, али користи сваку порилику да обиђе родна Зијемља.

̶ Ово је за нас важан догађај који свједочи о нашој традицији и ми се сваке године састајемо да присуствујемо литургији и одамо почаст погинулим и умрлим сродницима  ̶  каже Антељ. Као 78-годишњак сјећа се сабора од прије пола вијека. Наглашава да су ова окупљања увијек била пријатна и да су се сретали познаници и пријатељи да размијене мишљења и упитају за здравље.

Zij 3

Вељко Антељ се са породицом скрасио у Требињу, али родно мјесто стално носи у срцу.

̶ Зијемаљци живе за овај дан и темпрају годишње одморе да би дошли на овај сабор и сачували традицију ̶ истиче Вељко. Каже да се труди да на дјецу пренесе важност чувања коријена и сјећања на завичај.

Било је планирано да се данас одржи и Госпојински меморијални турнир у малом фудбалу, али је због лоших временских прилика одложен.

Zij 4

Zij 5

Zij 6

Zij 7

Zij 8

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520