-->

У ПОСЈЕТИ ХЕ „ДАБАР“

17 septembar 2021

У четвртак, 16. септембра запослени у погону ХЕ „Требиње 1“ и Сектору за развој и истраживање из Службе за осматрање и анализу понашања брана посјетили су објекте везане за ХЕ „Дабар“, који су у изградњи.

Обилазак је започео посјетом Водостану у Дабарском пољу, а настављен посјетом градилишту тунела Стражевица – Зови До и завршен у Биограду код Невесиња, гдје је у току изливање прве плоче на улазној грађевини.

Радници су, од стране инжењера који врше надзор над изградњом ових објеката, упознати са степеном изградње објеката и основним хидроенергетским карактеристикама овог дијела система „Хидроелектрана на Требишњици“.

У мјесту Стражевица – Зови До, колегама из Требиња, добродошлицу је пожелио Милош Иванишевић, дипл. инжењер грађевинарства и шеф пројекта.

„На територији општина Билећа и Невесиње градимо доводни тунел, улазну грађевину и приступне тунеле за ХЕ „Дабар“. Ми се тренутно налазимо у мјесту Стражевица – Зови До, 19 километара од Невесиња, гдје је приступна тачка приступног тунела Стражевица. Приступни тунел Стражевица, дуг 700 метара, се у једном тренутку укршта са доводним тунелом. Доводни тунел који је дуг 12 км и 125 метара креће из невесињског села Биоград, а завршава на Водостану у Дабру. У мјесту Стражевица – Зови До се та два тунела укрштају. Тренутно имамо прокопано око 11км доводног тунела.

Ископ радимо на нападном мјесту 2. На нападном мјесту 1 тренутно радимо радове на улазној грађевини. То је армирано-бетонска сандучаста конструкција, практично водозахват и затварачница. Кроз двадесетак дана, када завршимо улазну грађевину до одређеног нивоа, крећемо са радовима ископа на нападном мјесту 1 и паралелно ће трајати ископ на нападном мјесту 2. На нападним мјестима 3 и 4, дакле половина растојања између мјеста гдје се срећу приступни и доводни тунел и краја доводног тунела, на половини, и лијево и десно од половине, ради се секундарна облога.

Секундарна облога је армирано-бетонска конструкција, практично армирано-бетонски плашт, 30 центиметара армираног бетона по цијелом ободу тунела дуж цијеле дужине тунела. Имамо у овом тренутку изграђено око 700 метара секундарне облоге и радови теку предвиђеном динамиком.“ – појаснио је Иванишевић колегама тренутно стање на градилиштима ХЕ „Дабар“, а затим их са својим сарадницима провео по градилиштима.

Водостан, тунел Стражевица – Зови До и улазна грађевина у Биограду тренутно чине најзначајније локације у изградњи ХЕ „Дабар“.

he dabar tunel1

he dabar tunel3

he dabar tunel naslovna

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520