-->

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: УЗАЛУД СВА ПОДРШКА СВИЈЕТА, АКО СЕ ДУША ИЗГУБИ

09 januar 2022

Узалуд је све човјеку ако сав свијет задобије, а душу своју изгуби, поручио је Његова светост патријарх српски Порфирије окупљеним вјерницима у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Патријарх је указао на Христову љубав, да је он смисао постојања човјека и да је дошао да то покаже.

Ако мислимо да нам све оно што имамо може обезбиједити суштинску сигурност, варају се, рекао је патријарх и додао да то што је материјално и пролазно није могло да задовољи кратер у њиховој души.

- Није циљ прије свега имати, него бити, потреба је да имамо смисао и када нам иде од руке и када не иде све како смо замислили. Да ли имамо смисао у животу зависи од циља који смо себи поставили. Господ је дошао међу нас да буде наш смисао, без њега ништа нисмо - истакао је патријарх Порфирије.

Он је додао да људима, када немају Бога у себи, почне страх да управља, а Господ је, каже, дошао да донесе мир.

- Центар свијета је тамо гдје је Господ живи и нема те силе свијета која нас може покорити, ако смо са Христом - нагласио је патријарх.

Према његовим ријечима, Република Српска је презиме за многе људе који имају своје име, за многе православне хришћане који живе на овим просторима.

- Браћо и сестре, и моји су коријени овдје и знам своју ђедовину, знам да је ту дубок коријен православне хришћанске земље... Ако знамо ко смо, знамо своје презиме, ма колико мали, јаки смо, јаки заједницом са Богом, његовом благодаћу, љубављу - нагласио је српски патријарх.

Када се говори о Светом архиђакону Стефану, на чији је празник данас служио у Бањалуци, патријарх је рекао је да је овај празник слава свих становника Српске.

За оне којима су пуна уста мира, нагласио је да продају оружја, од тог новца граде себи палате, а душа им је скучена.

- Мир наш је Господ, ми не чекамо боље вријеме, ми чекамо Христа - истакао је патријарх, који је трећег дана Божића служио Свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Епископ бањалучки Јефрем захвалио је патријарху што је данас у Бањалуци да прославе Светог архиђакона Стефана да би се помолили за српски народ и Републику Српску.

- Увијек отворена срца гледамо тамо гдје је столица Светог Саве и гдје сједни његов насљедник. То сте ви у овом тренутку - рекао је владика Јефрем замолио патријарха да благослови овај народ, Републику Српску и њене представнике који се у овим тешким временима боре за Српску.

Светој литургији присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и бројни вјерници.

Патријарх је освјештао и славски колач поводом данашег празника, првомученика који је пострадао за вјеру Христову.

 

 

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=459404

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520