-->

ПОМОЋ СРБИЈЕ И СРПСКЕ ОХРАБРУЈЕ СРБЕ ДА ТРАЈУ У МОСТАРУ

15 februar 2022

Предсједник Удружења "Координација Срба Мостар" Душан Голо изјавио је након састанка са предсједником Владе Србије Аном Брнабић у Београду да је помоћ коју Србија и Република Српска пружају малој српској заједници у том граду за њих охрабрење да тамо живе и трају.

Голо је захвалио Брнабићевој за данашњи пријем и нагласио да је договорена помоћ за одређене пројекте, прије свега, у асфалтирању улица у насељима гдје живе Срби, у увођењу расвјете, као и финансирање манифестација којим се чува културни идентитет Срба у Мостару попут "Шантићевих вечери поезије".

Он је навео да је било ријечи и о социјалним питањима као и улагању у образовни систем, односно Школу информационих технологија, те школу у којој се уче српски језик, историја и култура српског народа.

– И то покушавамо финансирати како не би дошло до гашења – рекао је Голо.

Он је подсјетио да је прије двадесетак дана у Бањалуци потписао уговор за финансирање опремања три друштвена дома у Мостару.

– Иначе, ја то уопште не дијелим. Не правим разлику између Србије и Републике Српске. Мислим да ништа у Мостару не би добили да није било Републике Српске и Србије – изјавио је Голо новинарима из Српске у Београду.

Он је нагласио да свака врста подршке, посебно оне политичке за Србе који су мањинска заједница у Мостару, значи много и указао да Статут града Србима даје да уживају сва права као и друга два народа, али да, нажалост, у пракси то није тако.

– Имамо аутентичног представника, изабран је са наше листе и његов глас је у одређеним случајевима одлучујући и ту позицију као народ треба користити, али кажем уз подршку високе политике. Без високе политике ми смо немоћни да се изборимо за своја права. Ако успијемо обезбиједити подршку /предсједника Србије Александра/ Вучића и /српског члана Предсједништва БиХ Милорада/ Додика мислимо да ће та подршка бити пуно боља – рекао је Голо.

Он је навео да је према попису из 2013. године у Мостару живјело 4.505 Срба, те да је сада тај број мањи.

– Радили смо социјалну карту града Мостара прошле године. Има одређен број људи који је напустио град, живи углавном старачка популација, биологија чини своје, али опет ништа то не значи ако су на снази овај Изборни закон и Статут. Таман да имате и једног Србина, он има сва права као и друга два народа – рекао је Голо.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са представницима Удружења "Координација Срба Мостар" о заједничким пројектима, те истакла да је за њу од изузетног значаја да има сталну комуникацију са представницима Срба из региона.

На састанку је било ријечи и о недавној донацији материјала за тестирање на вирус корона Мостару, која ће помоћи свим становницима тог града.

Брнабићева је нагласила да ће Србија, у мјери у којој може, наставити да подржава пројекте који се спроводе у Мостару, саопштено је из Владе Србије.

Саговорници су Брнабићевој пренијели да су помоћ и подршка коју Срби у Мостару добијају из Србије драгоцјени, те да се надају да ће бити још већи.

Гости из Мостара истакли су и одличну сарадњу коју имају са Конзулатом Србије у том граду.

Срби у Мостару, навели су они, имају све предуслове да буду равноправни са друга два народа и, у том смислу, спремни су за сарадњу на сваком пољу - политичком, економском и културном.

Сарадња са Мостаром интензивирана је након посјете Брнабићеве граду на Неретви 4. октобра прошле године, када се састала са представницима српске заједнице и градоначелником Мостара, те походила манастир Житомислић.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520