-->

УТВРЂЕНИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА ЗА СВЕ НИВОЕ, ОСИМ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА И ПОТПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ

23 oktobar 2022

Централна изборна комисија БиХ утврдила је синоћ резултате општих избора у БиХ за све нивое, осим за предсједника и потпредсједника Републике Српске, саопштено је вечерас из ове комисије.

Утврђени су резултати за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Представнички дом Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/, Народну скупштину Републике Српске и скупштине кантона у ФБиХ.

Из ЦИК-а БиХ је саопштено да ће резултати избора за предсједника и потпредсједнике Републике Српске биће утврђени када се стекну услови, те напомиње да Главни центар за бројање није окончао активности по наредби ЦИК-а БиХ од 10. октобра.

Одлука о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ, како се наводи, ступа на снагу даном доношења и биће објављена, као и утврђени резултати, на интернет страници ЦИК-а /www.izbori.ba/ и сматраће се да је даном објаве достављена свим учесницима у изборном процесу.

Данас, у понедјељак и уторак, односно 23, 24. и 25. октобра до поноћи, могуће је подношење захтјева за поновно бројање гласачких листића.

Против одлуке о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ, у складу са Изборним законом БиХ, може се путем ЦИК-а БиХ поднијети жалба Апелационом одјељењу Суда БиХ у року од два дана од дана објаве одлуке на веб страници ЦИК-а, додаје се у саопштењу.

Захтјеви за поновно бројање гласачких листића, приговори на објављене резултате и жалбе на одлуку о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ се достављају искључиво путем факса на број 033/251-329, електронском поштом на мејл адресу Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. или лично у сједиште ЦИК-а у Сарајеву.

Протокол ЦИК-а БиХ ће радити данас од 8.00 до 16.00 часова.

Како је саопштено, ЦИК БиХ наређује поновно бројање гласачких листића ако утврди да је учињена повреда Изборног закона БиХ и да та повреда утиче на додјелу мандата.

Процедура подношења захтјева за поновно бројање гласачких листића прописана је одредбама Изборног закона БиХ.

Наводи се да ЦИК БиХ може разматрати захтјев за поновно бројање гласачких листића ако је захтјев поднесен у писаној форми и да га је потписао акредитовани посматрач, група од 50 или више бирача који су гласали на истом бирачком мјесту, независни кандидат, предсједник политичке странке или било који од предсједника политичких странака које су формирале коалицију, или општинска изборна комисија.

У захтјеву треба да буду тачно наведене чињенице које оправдавају поновно бројање, укључујући чланове Изборног закона БиХ који нису поштовани или су прекршени, да је наведен приближан број гласачких листића за које се вјерује да нису исправни, да је наведено како би та повреда закона утицала на изборне резултате и да је захтјев поднесен ЦИК-у БиХ у року од три дана од дана када је ова комисија објавила утврђене изборне резултате.

У саопштењу се додаје да ЦИК БиХ може и по службеној дужности наредити поновно бројање гласачких листића.

У складу Изборним законом БиХ, кандидати политичких странака, коалиција, листи независних кандидата и независни кандидати који се појављују на гласачком листићу за који се врши поновно бројање, као и акредитовани посматрачи, могу бити присутни у току поновног бројања.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520