-->

НАДЛЕЖНИ АПЕЛУЈУ: ОЗБИЉНО СХВАТИТИ ОПАСНОСТ ОД ОБИЛНИХ ПАДАВИНА И ПРЕДУЗЕТИ МЈЕРЕ

16 januar 2023

Републичка управа цивилне заштите, према плану одбране од поплава коју је усвојила Влада Српске, без обзира на ризик, наложила је локалним заједницама да прочисте ризичне канале, ангажују људство, прочисте бујичне потоке, ангажују постојећу механизацију или додатну механизацију из приватног сектора.

Истакао је то в.д. директора ове управе Милан Новитовић након састанка који је одржан са премијером Српске Радованом Вишковићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Савом Минићем, представницима ЈУ "Воде Српске" и Републичког хидрометеоролошког завода.

-Након издавања црвеног метеоаларма Републичка управа цивилне заштите упозорила је  све институције и грађане о повећаној количини падавина на подручју Херцеговине и горњег Подриња – истакао је Новитовић, преноси РТРС.

Навео је да је градоначелницима и начелницима наложено предузимање превентивних мјера.

- Дефинисали смо и прошли шта су обавезе јавних предузећа, инспекцијских органа. Рад Управа Цивилне заштите данас ће се организовати у три центра, у Фочи, Вишеграду и Требињу, из ког ће се пратити ситуација - навео је Новитовић.

Он је нагласио да је веома важна координација са локалним заједницама али и са грађанима која треба озбиљно да схвате ову ситуацију.

Минић је истакао да нема мјеста паници, али да је потребан опрез.

- Када је у питању праћење ситуације, оно је овај пут експедитивније. Из Вода Српске нам је потврђено да проточност свих канала у Српској добра. Ако олујно невријеме преко Црне Горе пренесе дио падавина у Дрину, ситуација може бити алармантна. Али морамо дјеловати превентивно да умањимо евентуалну штету - нагласио је Минић.

Он је нагласио да је веома важна координација са локалним заједницама али и са грађанима која треба озбиљно да схвате ову ситуацију.

У Републици Српској и региону очекују обилне падавине због чега се предузимају све превентивне мјере у циљу спречавања могућих поплава.

Обилна киша падаће од данас до 20. јануара, а највише падавина очекује се у уторак и сриједу.

Црвена зона је Херцеговина, а натпросјечно велику количину кише метеоролози предвиђају и у Сарајевско-романијској регији и западној Крајини.

Усљед екстремно велике количине падавина у Црној Гори, очекује се нагли раст водостаја ријеке Дрине.

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520