-->

ПУТ ПОПЛОЧАН ЉУБАВЉУ И ГОСТОПРИМСТВОМ

22 maj 2023

Најбољи ученици и представници две основне школе из Смедерева, ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ОШ „Др Јован Цвијић“, од 8. до 13. маја 2023. године били су гости Црне Горе и Републике Српске, у програму регионалне сарадње, који је инициран од стране бившег народног посланика Дејана Стошића.

Они су на овом студијском путовању посетили Никшић, манастир Острог, Требиње, Љубиње, Пребиловце, Мркоњић, Билећу, Невесиње и Гацко. На сваком кораку овог шест дана дугог путовања наилазили су на изузетно гостопримство. Свуда су их дочекивали отворена срца, широких осмеха и раширених руку.

Радост сусрета нису крили ни монаси, монахиње и свештенство бројних манастира и цркава које су посетили: Острог, Тврдош, Дужи, Петропавловски манастир, Херцеговачку Грачаницу, манастир Рођења Светог Василија Острошког, Пребиловци.

Благословени су од стране владике захумско-херцеговачког Димитрија у манастиру Дужи, а присуствовали су литургији и освећењу светих мошти мајке Светог Василија Острошког Свете Ане- Анастасије.

Смедеревци су били гости и градоначелника Требиња као и председника и представника свих општина које су обишли. Свако од њих упутио им је речи захвалности и среће због жеље да се оствари оваква врста сарадње, у којој ће млади људи, смедеревски основци, ближе упознати историју, културу, начин живота и зближити се са својим вршњацима из Српске Херцеговине.

Podunavlje 2

Најслађи сусрети, разумљиво, били су баш сусрети са вршњацима у основним школама: ОШ „ Петар Петровић Његош“ Билећа, ОШ „ Свети Сава“ Љубиње, ОШ „ Ристо Пророковић“ Невесиње, ОШ „ Вук Караџић“ Требиње. У свакој од њих дочекли су нас осмеси деце, речи добродошлице, али и погача и со, рецитације, песма, послужење и поклони. Деца су разменила школска и животна искуства. Сазнали су много тога о животу у Источној Херцеговини, о искушењима кроз која пролазе вршњаци, и колико и како се воли домовина.

И смедеревски ученици и представници школа, директорка ОШ „ДР Јован Цвијић“ Светлана Михајловић, наставник хемије из исте школе Ненад Крунић, као и представници ОШ „Доситеј Обрадовић“ Марија Огаревић, школски библиотекар и Љиљана Вранковић, професор разредне наставе, као и иницијатор овог путовања Дејан Стошић били су достојни гости. Својим домаћинима припремили су пригодне поклоне- производе из смедеревског краја, симболе Ђурђевог Смедерева, енциклопедије о значајним историјским личностима, као и књиге за школске библиотеке.

Дијана Ћетковић, директорка ОШ „Доситеј Обрадовић“ Смедерево, каже да су ђаци и наставници, али и родитељи, веома задовољни постигнутим циљевима овог јединственог студијског путовања и да ће се сличан вид сарадње наставити и убудуће – у плану су братимљења школа из Смедерева и Источне Херцеговине, а темељи тога су већ постављени.

Директорке обе смедеревске школе захваљују се иницијатору овог путовања Дејану Стошићу, као и челницима локалне самоуправе Града Смедерева који су препознали потенцијале овакве сарадње и подржали је.

Извор: ePodunavlje

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520