-->

ПЕТРОВИЋ: ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕЧИШЋЕЊЕ УГЉА НА ТЕ ГАЦКО ДО 2026. ГОДИНЕ

25 avgust 2023

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да ће ЕРС и зависно предузеће Рудник и термоелектрана Гацко по хитном поступку уговорити инсталацију постројења за пречишћење угља на термоелектрани, које би могло да буде спојено на систем до ремонта 2026. године.

- Задатак је ЕРС-а и РиТЕ Гацко да заједничким снагама хитно уговоре то постројење за пречишћавање угља. Пројекат је предвидио да је за то постројење потребан минималан период од 24 мјесеца. То значи да можемо очекивати да се то постројење споји на постојећи систем у ремонту термоелектране 2026. године - објаснио је Петровић и додао да ће се то морати финансирати из властитих средстава.

Он је објаснио да термоелектрана сада користи угаљ лошијег квалитета из копа "повлатна зона", јер је је други коп "поље ц" у коме је квалитетнији угаљ угрожен због честих плављења и клизишта која су се појавила након земљотреса у Стоцу.

- Сада смо дошли у фазу да трошимо огромне количине мазута, који није природан, а да бисмо елиминисали емисије ситних и крупних честица из димњака у термоелектрани Гацко и омогућили већу производњу и стабилност термоенергетског блока потребан нам је квалитетнији угаљ - рекао је Петровић.

Он је додао да су примједбе грађана и невладиног сектора о потреби за побољшањем услова еколошке природе оправдане, напомињући да се протеклих мјесеци интензивно ради на сређивању документације и рјешавању финансијске конструкције /за постројење/.

- Постројење има око два милиона килограма челика, има више дигиталне опреме, филтера, транспортних система за транспорт лошијег угља да би се дошло до квалитетнијег угља, а самим тим до веће калоричне моћи и веће производње у термоенергетском блоку - објаснио је Петровић за Срну.

Он је додао да се додатним истражним радовима које је РиТЕ Гацко спровела, дошло до сазнања да постоји квалитетнији угаљ на већим дубинама у копу "повлатна зона".

- Комбинацијом лошијег угља кад се пречисти и тог квалитетнијег кад се дође до њега ми ћемо имати стабилан блок у наредних 14 година - рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, ЕРС ће свим снагама учинити да обезбиједи додатна средства за функционисање термоенергетског блока, до инсталације новог постројења, која се морају трошити на количине мазута, санацију опреме и механизације.

Петровић је рекао да је основано предузеће Термоелектрана Гацко - развој и инвестиције чији је циљ да се са аспекта постојеће термоелектране и потенцијала у рударском копу Гацко сагледају могућности даљег развоја овог производног објекта и финализирају проблеми који су присутни на Термоелектрани Гацко.

- Не видимо ниједан разлог ни препреку да се изради потребна документација за потенцијални нови блок Термоелектране у Гацку за који ЕРС за сада није обезбиједио финансијска средства, али отворене су опције да у пројекат уђе неки нови инвеститор из Европе или свијета заинтересован за овакав енергетски пројекат - рекао је Петровић.

Он је напоменуо да желе да буду спремни да обезбиједе вишедеценијску енергетску будућност и стабилност, нарочито свјесни чињенице да је постојећи блок прилично израђен.

- Мјешовити холдинг ЕРС је опредијељен да створи услове за изградњу потенцијалног замјенског блока за Термоелектрану Гацко - рекао је Петровић.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520