-->

ФЗО: НАКОН УПЛАТЕ ДОПРИНОСА, ОСИГУРАЊЕ ВАЖИ ДВА МЈЕСЕЦА

07 septembar 2023

Фонд здравственог осигурања Републике Српске раднику одобрава право на осигурање два мјесеца од посљедње уплате доприноса, под условом да послодавац редовно измирује своје законске обавезе, речено је у ФЗО.

У ФЗО истичу да када, на примјер, послодавац уплати доприносе за августовску плату, осигураник је здравствено осигуран до краја октобра.

- Дакле, из мјесеца у мјесец како се уплаћује допринос, тако се продужава и осигурање и радници га имају у континуитету, без прекида. То значи да послодавци имају довољно времена да измире своје законске обавезе и да не чекају посљедњи час науштрб радника које је своје доприносе зарадио - наводе у Фонду.

Међутим, истиче се, у пракси се управо то дешава, да послодавци чекају посљедњи моменат како би уплатили доприносе.

- У правилу, сада би требало да се уплаћују доприноси за август, а већином се плаћају тек за јул, а и са тим уплатама се касни јер се чека посљедњи дан у мјесецу или чак почетак наредног мјесеца, и онда се у пракси дешавају проблеми са осигурањем - кажу у Фонду.

У ФЗО наглашавају да је разлог зашто се често почетком мјесеца јавља вакуум и грађани немају осигурање јесте тај што послодавци неблаговремено измирују своје обавезе.

- Закон о доприносима Републике Српске је јасан, обавеза уплате доприноса настаје оног момента када се исплати плата и да послодавци уплаћују доприносе када исплаћују и плату не би било никаквих проблема и радници би континуирано имали осигурање - наводе у Фонду за Срну.

Из Фонда подсјећају да је Законом о доприносима прецизирано да обавезе по основу доприноса настају оног момента када се и исплати плата радницима за мјесец који је пријавио, што значи да је послодавац дужан да приликом исплате плате, уплати и доприносе или евентуално до краја мјесеца од момента када је уплатио плату.

Исто тако закон је дефинисао да у случају да послодавац уопште не исплати плату за мјесец који је пријавио, дужан је да у року од 60 дана уплати доприносе.

ФЗО је путем своје интернет странице у линку "Е сервис" омогућио грађанима да у сваком тренутку могу да провјере свој статус осигурања, односно да ли се за њих уплаћују доприноси.

То је, како се наводи, управо омогућено како би се радници правовремено информисали у вези свог здравственог осигурања и да у случају негативног статуса осигурања код свог послодавца провјере о чему се ради.

- Свима у друштву би требало да буде заједнички интерес да се поштују законске обавезе, а не да се благонаклоно односимо према неплаћању доприноса и да се истовремено од Фонда очекује да крши Закон и финансира здравствену заштиту и неосигураних грађана и то из прихода оних који су доприносе уредно плаћали - наглашавају у ФЗО.

Из Фонда су истакли да сваки радник коме послодавац не уплаћује доприносе које је зарадио, што је кривично дјело, то може да пријави надлежним органима, као и Пореској управи у чијој је надлежности контрола и наплата доприноса.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520