-->

ПРЕДСЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ УГОСТИО НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ

14 septembar 2023

Педесеторо најбољих ученика основниих школа из Херцеговине, који бораве у петодневној посети Србији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, угостио је председник Народне Скупштине Републике Србије Владимир Орлић. У свом обраћању изразио је задовољство што има прилику да их поздрави у Дому Народне скупштине, који је, како је рекао, и њихова кућа.

-Овај дом као што знате припада, не само грађанима Републике Србије, он припада сваком ко је део нашег наорда, где год да живи. Ви сте на месту које је у сваком смислу ваше. Добродошли! – поручио је Орлић

Истакао је овом приликом да Народна Скупштина представља историјски и културни споменик који сведочи о постојању и трајању наше државе и народа, али и да Дом Народне скупштине представља место где се спроводи државна политика која подразумева изградњу државног и националног самопоуздања кроз јасне резултате.

-Том политиком данас водимо рачуна и о нашој блискости, чувамо своју културу, језик, негујемо своје ћирилично писмо и бринемо о сваком човеку, а посебно нам је битно да ту бригу покажемо за припаднике српског народа, где год да они живе, било да је реч о региону, непосредном окружењу, или на неком другом месту – рекао је Орлић.

Он је додао да држава води политику јачања Србије, која се огледа кроз отварање фабрика, градњу аутопутева и железница, али и кроз улагања у школе, универзитете, нове технолошке паркове и институте, клиничке центре. Такву политику, истакао је, предводи председник Републике Србије Александар Вучић, спроводи је Народна скупштина, а реализује је Влада Србије.

-Велико хвала онима који су организовали и омогућили ваш боравак у вашој Србији, лепе и важне дане које можете да проведете сада, не само да видите лепоте ваше Србије, него и да осетити њену љубав. И да знате, она је увек ту за вас, а сви ми знамо да са вашом љубављу коју ви сви имате за Србију, мало шта на овом свету може да се пореди. Нека увек буде тако. Увек гледајте и ви шта можете за своју Србију да учините, а да знате, у њу сте, као и у сваки град у њој и свако место, а посебно у овај Дом, увек сте више него добродошли, јер то је ваша кућа – закључио је Орлић.

Djeca SK 2

Госте је поздравио и заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Милимир Вујадиновић.

-Желим да се захвалим организатору ове посете, па и мом личном пријатељу и колеги, доскорашњем посланику Дејану Стошићу, који се свим силама труди да као појединац, у сарадњи са друштвима, следи оно што је званична политика Републике Србије и што јесте замисао коју у задње време проводимо на нивоу Министарства спољних послова, односно Управе за дијаспору, где је циљ да свако наше дете из региона барем једном током свог школовања посети Републику Србију, њене знаменитости, њене најважније градове и најважније институције, међу којима је и Народна Скупштина Републике Србије – рекао је Вујадиновић.

Игром случаја, додао је, историјски тренутак је такав да се наш народ раздвојио и живи у неколико административних јединица, подвукавши да је битно да су “ова кућа, овај град, ова земља центар окупљања нашег народа у културном, образовном, политичком и сваком другом смислу”.

-То не умањује чињеницу да је земља из које долазите подједнако ваша колико и оних других који се национално другачије изјашњавају. Оно што желимо да као поруку понесете одавде, а коју скоро свакодневно шаље председник Вучић када ваше другаре прима у Председништву, то је да је ваш задатак да будете добри ђаци, да будете добри спортисти, попут оних које смо синоћ дочекали у Београду, да будете добри људи, и то ће бити довољно. Задатак нас који радимо у институцијама Републике Србије је да вам помогнемо у том послу колико год је то могуће, да вам Србија буде мајка, логистика, помоћ у том вашем животном путу – поручио је Вујадиновић ученицима, а њихове наставнике и професоре позвао да буду чврсти у очувању идентитета нашег народа на Балкану.

Djeca SK 1

Током посете, основци из Берковића, Невесиња, Требиња, Билеће, Гацког и Љубиња имали су прилику да обиђу здање Дома Народне скупштине, а представљени су им и едукативни садржаји кроз које су се упознали са начином и делокругом рада Парламента.

Претходно, за најбоље ученике из Источне Херцеговине организована је посета Војном музеју на Калемегдану, током које су се, уз стручно вођење, упознали са војном историјом и традицијом Србије.

Током боравка у Србији основци из Херцеговине смештени су у Смедереву, где ће се у четвртак дружити са својим вршњацима из ОШ “Јован Цвијић”, који су раније били њихови гости.

У плану је да обиђу и Свилајнац и Кнић, на дан празника Крагујевац, а потом и Нови Сад где ће их угостити представници Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља Србије.

Смедеревске новине

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520