-->

У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ СРБИЈЕ У МОСТАРУ ОБИЉЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА

15 septembar 2023

У Генералном Конзулату Републике Србије у Мостару данас је обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић том приликом је нагласио да је данашњи празник установљен 2020. године на иницијативу предсједника Републике Србије Александра Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика, те да је симболично изабрано да то буде 15. септембар, односно дан када је пробијен Солунски фронт.

”Тада, након комплетног страдања које се десило од 1914. долази суштински до васкрсења и овога што данас кажемо да је српско јединство и васкрсења српске државе”, казао је Гујић.

Konzulat 2

Генерални конзул подсјетио је и на то да је 2020. године договорено да Република Србија и Република Српска осим заједничког обиљежаваја Дана српског јединства, слободе и националне заставе, заједно обиљежавају све меморијале и све што је битно из српске историје. ”Тада је договорено да Република Србија заједно са Републиком Српском ради на плановима и програмима основних и средњих школа ради зајендичког приступа најбитнијим стварима српског народа, а то је језик, писмо, историја, те да се ради размјена између школа у Републици Србији, Републици Српској и дијаспори”, казао је Васић.

Он је додао да је у том свјетлу, љетос једна група дјеце са Косова боравила у Невесињу, те да су посјетили и Мостар у организацији Генералног конзулата, СПКД ”Просвјета” и СПЦО Мостар.

”Јако је важно да поруке и поуке овога дана свакодневно примјењујемо у нашем раду, да се издигнемо изнад личних интерса и да нам је водиља српски народ, Србија, Република Српска и Срби ма гдје живјели”, поручио је Гујић.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије обраћајући се присутнима казао је да је јединство српског народа јако важно и захвалио се генералном конзулу што окупља српски народ са овога подручја.

”Српски народ има више идентитеа, он се развијао у различитим окружењима, а да би се јединство оставрило у пуноћи важно је да се чује глас Срба посвуда, да се његује култура дијалога, да се о свему може причати и да се чује свачији глас”, реко је владика Димитрије.

На обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Конзулату у Мостару присуствовали су начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, начелник Источног Мостара Божо Сјеран, замјеник предсједника општинског вијећа Равно Перо Средановић, вијећник у Општинском вијећу Столац Недељко Ђого, представници Канцеларије Републике Српске у Мостару, игуман манастира Житомислћ Данило Павловић, свештеници и представници српских удружења из Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона.

Топ портал

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520